Het is tien jaar geleden dat Natascha Kampusch gebruik maakte van de onoplettendheid van haar ontvoerder en wist te ontsnappen. Acht jaar lang, van 1998 tot 2006, werd ze gevangen gehouden door Wolfgang Priklopil. Acht uur na haar geslaagde ontsnapping pleegde hij zelfmoord.

Eerder deed Kampusch verslag over haar gekooide tijd. Nu verschijnt een nieuwe publicatie, waarin ze dieper ingaat op de afgelopen jaren, de jaren waarin ze haar leven weer op de rit kreeg. 

Binnenkort verschijnt de Duitse documentaire ‘Natascha 10 jaar later’, met nog niet eerder vertoonde interviews met onder meer Nataschas moeder. Zij werd destijds beschuldigd van betrokkenheid bij de ontvoering. Ook is er een boek verschenen, Tien jaar vrijheid.

De nadruk ligt op de afgelopen tien jaar, waarin Natascha een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt in haar zoektocht naar ultieme vrijheid. In de documentaire staan zij, haar zussen en vriendinnen centraal.

Voor het eerst wordt duidelijk wat de impact van de ontvoering was op haar intieme vriendenkring. Vriendinnen waren haar opeens kwijt, toen ze door ontvoerder Priklopil op klaarlichte dag werd ontvoerd. In een bijzonder gesprek doen zij voor de camera hun verhaal over angst, verdriet en dankbaarheid dat ze elkaar weer terugvonden toen Natascha wist te ontsnappen.

EenVandaag-verslaggever Marc Schrikkema interviewde Natascha voor het eerst in 2010, slechts een paar jaar na haar ontsnapping. Een periode waarin ze haar leven op de rit probeert te krijgen en worstelt met thema’s als ‘contact maken’ en ‘vertrouwen’. Kijk hier de reportage uit 2010 terug:

Interview Natascha Kampusch uit 2010

Hoe gaat het nu met haar tien jaar na haar ontsnapping? Was het uiteindelijk mogelijk haar vriendschappen weer op te pakken, en hoe is de band nu met haar ouders en heeft ze haar ultieme vrijheid gevonden?