Het meeste ivoor dat in Nederland en Europa wordt verkocht, is illegaal. Dat blijkt uit onderzoek van actiegroep Avaaz. Bert Wander, campagneleider van Avaaz, pleit voor een algeheel verbod op het invoeren van ivoor. "De Europese Unie moet op korte termijn een verbod op ivoor invoeren."
Doordat ivoor van slachttanden van bedreigde dieren, zoals olifanten, af komt, is de regelgeving voor het verkopen van ivoor streng. Ivoor van voor 1947 is “antiek” en mag legaal worden verkocht, maar ivoor van tussen 1947 en 1990 mag alleen met een certificaat worden verkocht. Ivoor van na 1990 is helemaal verboden.
Uit onderzoek van de actiegroep blijkt echter dat deze regels vaak worden omzeild of genegeerd. Veel van het ivoor van na 1947 wordt onterecht verkocht als “antiek”. Uit Nederland haalde de organisatie achttien ivoren voorwerpen. Daarvan bleken er dertien zonder certificaat te zijn verkocht, terwijl ze dateerden na 1947.
Huidig Europees beleid werkt niet
Volgens Avaaz wordt er met dit onderzoek bewezen dat het huidige Europese beleid niet werkt om illegale ivoorhandel tegen te houden. D66 en de Partij voor de Dieren lijken het hiermee eens te zijn: vorige maand pleitten deze partijen nog voor een totaalverbod op de invoer van ivoor.
Voor Wander is een algeheel verbod op alle handel in ivoor de enige oplossing om de illegale handel tegen te gaan en de wetshandhaving een kans te geven de criminelen op te pakken. “Als er dan toch nog ivoor wordt aangeboden, weten mensen meteen dat het illegaal is".
Nederland kan rol spelen in verbod
Nederland kan invloed hebben op het verbod, denkt Wander. “Door een verbod te steunen en ervoor te pleiten, kunnen landen zoals Nederland grote invloed op een algeheel verbod in de Europese Unie." De Europese Commissie beraadt zich op dit moment over de vraag of het huidige beleid voldoende bescherming biedt voor de uitstervende olifanten.
Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Oxford, waar 109 ivoren voorwerpen uit tien Europese landen werden onderzocht. Een vijfde van al het ivoor is hoogstwaarschijnlijk verworven na 1990. De onderzoekers keken naar de koolstofdatering om te bepalen hoe oud het ivoor was.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.