Er moeten snel meer migranten in Griekenland en Italië worden overgenomen door andere EU-landen. 100 000 voor het einde van het jaar moet lukken, dat zegt EU-commissaris voor migratie, Dimitris Avramopoulos, in EenVandaag.
In september 2015 spraken de Europese regeringsleiders af dat de lidstaten 160 000 asielzoekers over zouden nemen uit Italië en Griekenland. Tot nu toe, dus in acht maanden tijd, zijn er slechts 1581 mensen door een andere lidstaat opgenomen. Dat is veel te weinig, vindt Avramopoulos. Hij zegt in EenVandaag: “alle leden van de Europese Unie hebben een politieke, menselijke en juridische plicht om te beginnen met wat we afgesproken hebben. Alle landen moeten zo snel mogelijk beginnen met herplaatsing.”
100 000
Sommige landen, zoals Hongarije en Slowakije, willen helemaal geen asielzoekers opnemen. “Er zijn leiders die anders denken,” geeft de Eurocommissaris toe. “Zij ondermijnen het Europees project, ze stellen de principes van Europa in de waagschaal.” Toch zijn de verwachtingen van Avramopoulos hoog gespannen: “hopelijk zullen er aan het einde van het jaar 100 000 mensen herplaatst zijn. Dat is heel realistisch. Die 160 000 was niet zomaar een getal, daar is goed over nagedacht.”
Nederland
Op dit moment zitten er 50 000 asielzoekers vast in Griekenland. Nadat Macedonië de grens sloot, kunnen ze niet meer verder Europa in. Deze migranten worden nu geregistreerd en zullen herplaatst worden in een ander EU-land. In Italië moet het aantal opvangplekken vergroot worden omdat er de laatste weken weer grote aantallen migranten over de Middellandse Zee komen. Deze migranten moeten zich melden bij een Europese opvanglocatie, een zogenaamde hotspot. Vanuit daar worden de migranten verdeeld over de rest van de Europese Unie. Nederland heeft tot nu toe 192 vluchtelingen laten overkomen, Nederland moet volgens het verdelingsmechanisme nog 5755 van die 160 000 opvangen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.