De Hongaarse premier Viktor Orbán, van de christendemocratische partij Fidesz, wordt waarschijnlijk voor de derde keer op rij gekozen bij de aankomende verkiezingen van 8 april. Maar EU-politici maken zich zorgen over de antidemocratische koers die Hongarije met hem aan het roer vaart. Orbán, die ooit zei ‘Poetin en Erdogan zijn mijn grote voorbeelden’, voert namelijk een strikt anti-Europa en anti-immigratiebeleid.
“Er is een invasie gaande in Europa”, zegt Orbán in een van zijn campagnespeeches. “Als we dat toelaten, zullen in komende decennia tientallen miljoenen vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten komen.” Orban houdt zich niet aan Europese afspraken voor de herverdeling van vluchtelingen en sluit daklozen op. In het Europees Parlement ligt hij onder vuur.
Volgens Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) staat de democratie in Hongarije onder druk. Hongarije schendt volgens haar onder meer de mensenrechten. Zo zijn daklozen in het land strafbaar. Hongarije telt zo’n 30.000 daklozen en deze worden zonder pardon opgepakt. “Idioot natuurlijk”, vindt In ’t Veld. “Mensen die dakloos zijn, om wat voor reden dan ook, moet je helpen. Je moet zorgen dat ze weer hun leven op de rails krijgen en een dak boven hun hoofd. En dit niet strafbaar maken.”
Hongarije zegt nee tegen herverdeling asielzoekers
Hongarije weigert om mee te werken aan het EU-besluit, van ruim twee jaar geleden, om asielzoekers te herverdelen over de hele EU. De verdeelsleutel is in het leven geroepen voor de ongekend hoge aantallen immigranten die Griekenland en Italië binnenkwamen. Daar wordt nog steeds aangewerkt. Beoogt was om 160.000 asielzoekers te verdelen. Tot nog toe zijn er ongeveer 32.000 vluchtelingen in een andere land opgevangen.
Hongarije heeft als antwoord op de vluchtelingenstroom een hek gebouwd om asielzoekers te weren.
KIJK EN LEES OOK
In ’t Veld zegt dat als Hongarije zo doorgaat en niet wil luisteren, er flinke consequenties voor het land kunnen volgen. “Uiteindelijk, als landen echt niet aan de gemaakte afspraken voldoen, kun je een land schorsen. Dat willen zeggen: het stemrecht afnemen.”
De EU wil jaarlijks de democratie in landen gaan toetsen. Onafhankelijke organisatie Freedom House test nu al hoe democratisch Europese landen zijn. Hongarije scoort 72 van de 100 punten. Dat is niet hoog. Servië, een land dat nog niet ver genoeg is om toegelaten te worden tot de EU, heeft twee punten meer. Nederland daarentegen scoort 99 van de 100 punten.
Brussel moet zich niet bemoeien met Hongarije
Hongarije ziet niks in het toetsen van de democratie. Het land vindt dat Brussel zich niet moet bemoeien met interne politiek. Daar is Europarlementariër Gerolf Annemans, Vlaams Belang, het mee eens. “Ze willen in Brussel lidstaten aan het lijntje houden van de multi-cultuur en de supranationale structuur. Dat heeft niets met mensen te maken, maar met machtspolitiek.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.