Geld dat Eritreeërs in Nederland afdragen aan hun ambassade wordt doorgesluisd naar terreurbeweging Al Shabaab in Somalië. Dat zegt de voormalig vice-minister van Financiën van Eritrea Kubrom Dafla Hosabay in EenVandaag. Hij vindt dat er onderzoek nodig is naar deze geldstromen en Eritrese jongerenorganisaties.
Het is al langer bekend dat Nederlandse Eritreeërs geld moeten afstaan aan het dictatoriale regime in hun thuisland. De Eritrese president Isaias Afewerki eist maandelijks twee procent van het salaris van migranten op. Via de ambassades in het buitenland wordt dit geld verzameld. Wanneer iemand dat weigert, krijgt diegene geen papieren meer van de ambassade of de familie in Eritrea ondervindt er de gevolgen van.
Tot nog toe was weinig bekend over de exacte bestemming van het geld van Eritreeërs in het buitenland. Met de uitspraken van Hosabay, die tot 2006 de geldstromen in Eritrea leidde, komt daar nu verandering in: ‘Ik wilde weten waar dat geld heen ging en ontdekte: Eritrea steunt terreurorganisatie El Shabaab, daar wordt dit geld voor gebruikt.’ Een woordvoerder van de ambassade van Eritrea in Den Haag zei in reactie hierop: ‘Als hij dat zegt, hebben wij daar niks aan toe te voegen.’
Onderzoek naar geldstromen
Vijf jaar geleden vluchtte de voormalig vice-minister van Financiën naar Nederland, hij voelde zich niet meer veilig in Eritrea. Tegenwoordig heeft hij zich bij de oppositie tegen het dictatoriale regime gevoegd. Hosabay hoopt vanuit hier verandering teweeg te brengen in zijn thuisland. Hij dringt bij de Nederlandse overheid aan op onderzoek naar de geldstromen van Nederland naar Eritrea. En zo ook naar Eritrese jongerenorganisaties in Nederland, die volgens hem ‘het verlengstuk’ zijn van het regime van dictator Afewerki.
VVD-kamerlid Malik Azmani, woordvoerder Immigratie & Asiel, eist nu grondig onderzoek naar de geldstromen van Nederlandse Eritreeërs naar Eritrea. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er al meerdere malen gevraagd is om onderzoek naar misstanden in de Eritrese gemeenschap in Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou echter niet veel meer kunnen doen dan navraag bij de ambassade, wat niets heeft opgeleverd. Wanneer Eritreeërs in Nederland aangifte doen, kan het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek instellen.
Waarom vluchten er zoveel mensen uit Eritrea? Terugkijken:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.