Groenlinks heeft raadslid Ilhan Tekir uit de Gorinchemse fractie gezet. Aanleiding daartoe is een interview dat hij eerder gaf aan de Volkskrant waarin hij zijn steun uitsprak voor de Turkse president Erdogan.

Landelijk GroenLinks-partijvoorzitter Meijer laat in een verklaring weten dat “steun aan de AK-partij diametraal staat tegenover de opvattingen van GroenLinks”.

Gisteren nog besteedde EenVandaag uitgebreid aandacht aan de uitspraken van het raadslid, en het stilzwijgen daarover vanuit de partijtop. Fractievoorzitter Jesse Klaver en partijvoorzitter Meijer weigerden toen nog op de kwestie te reageren. 

In de Volkskrant vertelde Tekir begin vorige maand Erdogan te steunen en gaf aan te hebben gestemd op diens AK-partij. Dat was volgens GroenLinks aanleiding om “intensieve gesprekken” met het raadslid te voeren. 

Deze gesprekken leidden volgens GroenLinks niet tot overeenstemming over “hoe met de gevolgen daarvan om te gaan. Dit maakt dat hij wat ons betreft niet verder kan functioneren als raadslid van GroenLinks”. Tekir is uit de fractie gezet en gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen.

Tekir reageerde op Twitter als volgt op het besluit hem uit de fractie te zetten:

Bekijk hier de reportage 'Partijtop GroenLinks in de maag met Turkse kwestie' die EenVandaag eerder maakte:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.