In het noorden van Syrië is een nieuwe frontlijn getrokken. Waar vroeger rebellen tegen het regeringsleger vochten, daar bewaken diezelfde rebellen nu het gebied tegen aanvallen van andere rebellen: de jihadisten.

De grens tussen Turkije en Syrië is helemaal afgesloten. Om het land binnen te komen leg ik contact met smokkelaars waarvan ik hun naam nooit te weten kom. “Snel, snel, we moeten nu gaan!” zegt één van hen. Syrië ligt slechts een paar kilometer verderop. Maar de weg er naartoe is gevaarlijk. Turkse grenswachters zien er nauw op toe dat niemand zich aan de oversteek waagt.  Ik heb geen idee hoe lang de tocht duurt. Pas wanneer ik plots een huis word ingetrokken, is het duidelijk dat ik de overkant bereikt heb. “Welkom to Syria”, zegt de smokkelaar.

Jihadisten

De rebellen die op deze plek de scepter zwaaien, heroverden dit dorp twee maanden geleden op de jihadisten. Zij hadden hier een Islamitische staat gevestigd en vervaardigden bomauto’s een eindje verderop. Rond het dorpsplein geuren de muren naar verse verf. De felblauwe laag verbergt talloze koranteksten die even geleden met witte verf op pikzwarte achtergronden pronkten. Op één van de lantaarnpalen staat nog het opschrift “God ziet u”. Die moet nog een felblauw laagje krijgen. 

Op deze plek onthoofden jihadisten de ongelovige mannen. Het hele dorp zag hoe dat gebeurde. “Ze sneden hun keel door en plaatsten hun hoofd op de levenloze lichamen. Iedereen wist dat wie niet luisteren wilde, moest voelen,” vertelt een omstander. “Het was erger dan de hel. Enkel beesten vinden openbare executies en die martelingen menselijk.”

Foto's gevangenen

De foto’s van gemartelde Syrische gevangen die gisterenavond de wereld schokten, brengen hier niet veel teweeg. Dat het niet de jihadisten zijn, maar de regering van Bashar al-Assad die deze gruweldaden pleegde, maakt geen verschil. “Er zijn twee vijanden: de jihadisten en het regime. Ik heb gezien hoe terroristen genadeloos het volk afslachtten en ben dan ook niet verbaasd dat het regime hetzelfde doet”, vertelt een inwoner van het dorp.

Frontlinie

Vandaag ligt de frontlinie tussen de rebellen en jihadisten zo’n tweehonderd meter verderop. Maar deze rebellen die hun land beschermen tegen de terroristen, staan er volgens strijder Imad alleen voor. “Door het probleem te ontkennen, heeft het westen deze terroristen naar Syrië gestuurd. We worden door jihadisten neergestoken terwijl de regering onze huizen bombardeert.”

Morgen starten het Syrische regime en de oppositie vredesonderhandelingen in Genève. Maar Imad vindt dit verachtelijk. “In Genève spreken Amerika en Rusland, het gaat niet over Syrië en al zeker niet over het Syrische volk. Het einde van deze oorlog staat verder van ons af dan ooit.”

Annabell van den Berghe is journalist en is op dit moment in het noorden van Syrië. 

Lees ook