Vandaag wordt in de Tweede Kamer gepraat over het negentiende burgerinitiatief: Teken tegen kernwapens. Met dit initiatief wil vredesorganisatie PAX het verbod op kernwapens op de politieke agenda zetten. Het haalde eerder al de drempel van 40.000 handtekeningen, en vandaag is het dus zo ver.
Dat hebben we eerder gehoord. Sinds 2006 lang maakt het landelijke burgerinitiatief onderdeel uit van het repertoire van de Tweede Kamer. Het is een instrument voor de 17 miljoen inwoners van Nederland om onderwerpen op de agenda van politici te krijgen. Er staan er nog heel wat op stapel, van 'Een dier is geen ding' tot 'Koning op de Balkenendenorm'.
Sinds januari 2009 is het mogelijk om de handtekeningen online, via een website, te verzamelen. Arno Bonte, gemeenteraadslid van GroenLinks in Rotterdam, was één van de initiatiefnemers van het allereerste digitale initiatief destijds: Meer plezier met minder vuurwerk. Natuurlijk handig om via een burgerinitiatief dit onderwerp onder de aandacht van de Tweede Kamer te brengen. Maar het meldpunt Vuurwerkoverlast, dat Bonte met mede-initiatiefnemer David Rietveld (GroenLinks-raadslid in Den Haag) een paar jaar later begon, is volgens Bonte uiteindelijk een veel effectiever middel gebleken. Dat bracht de Kamer wél in beweging. In EenVandaag een gesprek met Bonte over zijn burgerinitiatief destijds.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.