Je houtkachel moet de deur uit! Tenminste, dat zegt de Britse professor dr. Gary Fuller. Volgens hem zorgen zelfs de modernste ‘eco-vriendelijke’ houtkachels voor maar liefst zes keer zoveel uitstoot dan een vrachtwagen die op diesel rijdt. Dat schrijft de Daily Mail dit weekend. Maar is dat wel zo?
Het is een lastige uitspraak, want waar is het precies op gebaseerd? Maarten Krol, hoogleraar luchtkwaliteit aan de Wageningen Universiteit, prikt allereerst de mediastrategie van de Britse hoogleraar door: "Het is maar net hoe je het opschrijft. Die Brit probeert natuurlijk zijn boek te verkopen, dus hij wil een boude uitspraak doen."
Rekenen
Om toch tot een antwoord te komen, gaan we rekenen met het aantal gram PM10-fijnstofdeeltjes. Daarvoor houden we de gemiddelde fijnstofuitstoot van een vrachtwagen en die van een gemiddelde kachel aan. "Nou als een dieseltruck één uur rijdt, stoot die 7,8 PM10 uit. Een gemiddelde houtkachel stoot 3,24 gram PM10 uit. Een vrachtwagen is dus ruwweg twee keer zo vervuilend."
Maar hoe komt Gary Fuller nou aan zijn uitspraak? Bart Jansen is onderzoeker bij de afdeling Climate, Air & Sustainability van TNO Research. Hij heeft volgens hem alles te maken met energieinhoud, dus de hoeveelheid energie die in brandstof zit. Daarvoor vergelijk je 1 gigajoule aan energie uit hout met 1 gigajoule aan energie uit diesel. "Dan is per gigajoule de emissiefactor voor een houtkachel makkelijk tien keer hoger dan die van een vrachtwagen."
Realistisch
Omdat het gebruik per uur realistischer is, beoordelen we de stelling van Fuller toch als fictie. Een uur rijden met een vrachtwagen is namelijk twee keer zo vervuilend als een uurtje stoken met een houtkachel.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.