De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter: vermogens groeien verhoudingsgewijs harder dan inkomens. En veel van die vermogens bestaan uit erfenissen. Schimmelpenninck vindt dat die belast mogen worden. "Het is je in de schoot geworpen."
"Er zijn steeds meer mensen die vermogens erven en vervolgens niets meer doen. Die gaan eeuwig op vakantie. Van geld waar ze veel te weinig belasting over hebben betaald." Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van de Quote, vindt dat de erfbelasting stevig omhoog kan. "Tenslotte heb je voor dat geld nooit iets gedaan, het is je in de schoot geworpen, het is nieuw vermogen, dat belast mag worden."
Jubeltonnetje
Voor Schimmelpenninck is het een principieel punt, want erfenissen zorgen voor een steeds bredere kloof tussen arm en rijk. "Wie ouders heeft met geld kan een huis kopen, wie ouders heeft met geld kan studeren, wie ouders heeft met geld kan een bedrijf beginnen. Het wordt in Nederland weer belangrijk waar je wieg heeft gestaan."
Voor starters op de woningmarkt is die tweedeling nu al erg zichtbaar. "Ik ben zelf ook bevoorrecht, mijn ouders hebben me belastingvrij een ton gegeven voor mijn eerste huis. Maar als je ouders geen jubeltonnetje op de bank hebben is het onmogelijk aan een eigen huis te komen." Schimmelpenninck vindt dat de belasting op arbeid omlaag moet, en die op erfenissen omhoog. "Alleen zo krijgen we weer een samenleving waar iedereen aan de start gelijke kansen heeft."
Ministersalarissen omhoog
"We krijgen in de politiek niet de beste mensen. De elite interesseert zich daar niet meer voor." Vandaar ook dat Schimmelpenninck vindt dat de salarissen voor ministers omhoog moeten. "Het is een heel zware baan, daar wil je de beste mensen voor. Die krijg je niet voor anderhalve ton. Ik weet wel dat dat voor de meeste mensen heel veel geld is, maar in de top van het bedrijfsleven is het niet veel."
"Zo'n Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, dat is echt een uitzondering", vind hij. "Die verdiende bij McKinsey een veelvoud van zijn ministerssalaris." Schimmelpenninck mist politiek leiderschap, mensen met een verhaal: "Als zelfs de premier zegt 'voor visie ga je maar naar een opticien' dan is dat teleurstellend."
FVD en egoïsme
De hoofdredacteur is buitengewoon fel over Forum voor Democratie-stemmers en hun politieke leider. "Baudet verenigt mensen in egoïsme. Dit zijn mensen die het vooral goed voor zichzelf en hun kinderen willen regelen, en alles wat hen daarbij in de weg staat moeten ze niet. Migranten, wat levert ons dat op? Klimaatcrisis, waarom moet ik daarvoor betalen? Dat zie je bij hele rijke mensen maar dat zie je ook bij hele arme mensen. Het enige dat FVD-stemmers gemeenschappelijk hebben is een zekere vorm van egoïsme."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.