Een op de zes (18 procent) ondernemers vreest failliet te gaan door de coronacrisis. Dat zeggen zij in een onderzoek van EenVandaag onder 2100 ondernemers met personeel en zzp'ers. Ook vinden velen het onduidelijk of ze overheidssteun kunnen krijgen.
Nu veel bedrijven nog langer gesloten moeten blijven verwacht tweederde van de ondervraagde ondernemers (67 procent) de komende maanden in meerdere of mindere mate financiële problemen. Voor een kwart (24 procent) gaat het om grote geldproblemen. En voor sommigen dreigt dus een faillissement. Een kweker vertelt: "Onze kassen staan vol, de investeringen zijn gedaan. Nu moet het geld voor het hele jaar verdiend worden, maar in plaats daarvan gaat alles de container in. Ik vrees het ergste als dit zo doorgaat."
Ik kon Rutte wel door de tv sleuren toen hij zei het na 28 april waarschijnlijk nog niet 'normaal' zou worden.
Ondernemer in het onderzoek
Noodpakket biedt onvoldoende steun
De meeste ondernemers en zzp'ers in het onderzoek denken dat het het noodpakket van de overheid hen onvoldoende financiële steun gaat bieden om de komende drie maanden door te komen. Op 19 maart peilde EenVandaag ook onder ruim 2000 ondernemers. Toen waren velen nog positief: 42 procent had er vertrouwen in dat de overheid hun bedrijf zou kunnen helpen.
Nu diverse ondernemers inmiddels geprobeerd hebben om die steun te krijgen, ligt dat een stuk lager. Een kwart (23 procent) denkt nog dat het pakket hen voldoende steun biedt. Meer dan de helft (55 procent) heeft hier inmiddels geen vertrouwen meer in. Zo zegt iemand: "Die 4000 euro dekken mijn vaste lasten niet. En 90 procent terug op je personeelskosten is leuk, maar zonder inkomen is het nog altijd negatief."
Onduidelijkheid steunregelingen
Nu er daadwerkelijk aanvragen voor steun ingediend kunnen worden komen veel ondernemers erachter dat dit in de praktijk moeizaam verloopt. Voor een op de drie (34 procent) in het onderzoek is het erg onduidelijk of ze in aanmerking komen voor een overheidsregeling. De regels zijn onduidelijk of ze hebben het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd bij de gemeente. "Mijn partner en ik zijn beide zzp'er. Zij komt wel in aanmerking en ik niet. Mag je soms maar op één adres iets aanvragen?", zo vraagt een deelnemer zich af.
Veel problemen komen door de categorie waarin hun werkzaamheden volgens de Kamer van Koophandel vallen. Veel zzp'ers komen er nu achter dat zij in hun categorie geen recht hebben op steun. Waarom wordt ze echter niet duidelijk.
Het is me duidelijk dat ik niet in het hokje pas. Het is me volstrekt onduidelijk waarom niet.
Zzp'er in onderzoek
Derde verwacht geen steun
Nog eens een derde (35 procent) denkt helemaal niet voor overheidssteun in aanmerking te komen. Een op de vijf (20 procent) verwacht wel dat ze zonder problemen financiële steun zullen krijgen. Een deel van hen is het inmiddels gelukt om een aanvraag in te dienen.
Bezuinigen op de supermarkt of juist luxere boodschappen
Aan het onderzoek deden in totaal 27.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Deze verwachten massaal (84 procent) dat het het komend halfjaar slechter zal gaan met de Nederlandse economie. Van alle deelnemers verwacht ruim een derde (37 procent) financiële problemen door de coronacrisis. Het gaat vaak om mensen die nu al niet zoveel verdienen met kort lopende contracten. Zij houden nu al rekening met hun uitgaven: de helft koopt minder kleding (49 procent), een derde (35 procent) geeft minder geld uit aan computers en telefoons, en een kwart bezuinigt op de boodschappen (23 procent).
De meeste panelleden verwachten de komende tijd geen financiële problemen. 8 procent besteedt zijn geld nu juist aan luxere boodschappen dan normaal omdat de horeca en veel andere winkels dicht zijn.
Over het onderzoek
Het onderzoek (PDF) is gehouden op 1 en 2 april 2020. Aan het onderzoek deden 26.941 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 534 ondernemers van grote en kleine bedrijven en 1624 zzp'ers. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.