Tim Ribberink uit het Twentse Tilligte pleegde een jaar geleden zelfmoord, nadat hij langdurig werd gepest. De gebeurtenis bracht een nationale discussie op gang: helpen de campagnes (van bijvoorbeeld SIRE) tegen pesten wel en wat kan er worden gedaan om dit in de toekomst te voorkomen? De ouders van Tim schreven een brief waarin zij het afgelopen jaar beschrijven.

'In de maanden die volgden na deze gebeurtenis is pesten een thema geworden dat niet alleen in onderwijsland, maar in de hele samenleving en dus ook in de politiek aandacht heeft gekregen', schrijft Marinus van den Berg, die woordvoerder van de ouders is.

Dit heeft geleid tot een voorstel voor een wetswijziging die moet bevorderen dat scholen nog meer veilige scholen worden, dat werkers in het onderwijs beter kunnen signaleren en het pesten dat van alle tijden is maar ook grensoverschrijdend kan zijn op een goede wijze aan de orde wordt gesteld en dat zowel leerlingen als ouders met klachten serieus gehoord worden.

De ouders over wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd om de negatieve gevolgen van pesten onder de aandacht te brengen:

In het voorbije jaar werd de polsbandactie gelanceerd, werd het nieuwe wetsvoorstel gepresenteerd, heeft de kinderombudsman zich bijzonder ingezet, is de staatssecretaris op bezoek geweest en is in besloten kring de pijn en de wrevel  besproken over de radiodocumentaire ‘Het stilzwijgen van Tilligte’.

Het rouwproces is ' zeer zwaar als een dagelijkse marathon', maar de ouders krijgen veel steun:

Zeggen dat het slecht gaat en zeggen dat het goed gaat zijn onbevredigende antwoorden. De familiale steun, de professionele steun, de informele steun van mensen op hun werkplaatsen en in het dorp helpen om de zwaarte van dit verlies te dragen.

Tot op heden willen de ouders van Tim geen direct contact met de media. EenVandaag maakte een jaar terug een reportage over de zelfmoord van Tim:

Download

audio-play

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.