In de veendijken rondom het dorp Wilnis zijn scheuren ontstaan door de droogte.  Om te voorkomen dat de dijken afbrokkelen worden ze nu natgespoten. Volgens dijkgraaf Bernard de Jong is het 'alle hens aan dek' bij de waterschappen. Een scenario als in 2003 moet koste wat het kost voorkomen worden. Een veendijk bij Wilnis brak toen door.

“Ik werd wakker door het geluid van klotsend water,” haalt Arjan Kooijman herinneringen op aan die augustusnacht, vijftien jaar geleden. De monteur woonde met zijn toenmalige vrouw en pasgeboren dochter in een woonark, pal naast de plek waar de dijk scheurde.

Dijkdoorbraak

“Ik liep naar de kelder, maar die was droog. Pas toen ik naar buiten liep, zag ik wat er aan de hand was.” Door de dijkdoorbraak staat het dorp razendsnel onder water. “Ik rende meteen terug naar de ark, want ik was doodsbenauwd dat die los zou laten met mijn vrouw en dochter erop.”

Nadat hij de elektriciteit en het gas afgesloten heeft, wekt hij snel buurtgenoten. Dorpsgenoten pakken snel hun belangrijkste spullen en proberen weg te komen. Kooijman heeft iets anders aan zijn hoofd: “De ark was met twee touwtjes verbonden aan de kade. Ik was als de dood dat die los zou laten. Dan vaart je hele huis weg. Dus ik heb allemaal vrienden opgetrommeld om de ark vast te maken aan bomen.”

'Ik heb acht maanden lopen procederen voor ik een deel van het geld terugzag'

Uiteindelijk blijft de ark wel liggen, maar desondanks is de schade enorm. Doordat de Vinkeveense plassen leeg zijn gelopen, zakt zijn onderdak in de blubber: “23.000 euro aan schade. En de verzekering wilde het niet vergoeden omdat ze het een natuurramp noemden. Ik heb acht maanden lopen procederen voor ik een deel van het geld terugzag.”

Kooijman verwacht niet dat de dijk bij Wilnis opnieuw door zal breken: “Ze hebben de dijk enorm verstevigd na de ramp, maar je weet het nooit.” Zelf is hij in elk geval niet bang: “Ik heb de ark dan wel verkocht en ben verhuisd, maar ik woon gewoon weer naast een dijk.”
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.