Een thuiswerkvergoeding van 358 euro voor ambtenaren, het leidde afgelopen week tot verontwaardiging. Maar hoe raar is zo'n vergoeding eigenlijk? Budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud wil dat mensen zich er van bewust zijn dat er wel dégelijk kosten zijn.

Kopjes koffie wanneer je maar wil, joggingbroek aan en langgerekt op de bank je werk doen: is het niet onlogisch dat wij hier een vergoeding voor krijgen? "Waar het ons om gaat is dat de mensen die thuis zitten zich er bewust van zijn dat ze nu veel meer kosten hebben", zegt Gabriëlla Bettonville van het instituut voor budgetvoorlichting Nibud.

Anders werken

De werkdagen van nu zien er anders uit dan vroeger: geen files, formele werkoutfits en vergaderingen op fysieke basis. Nu is het kwestie van je bed uit rollen, laptop open klappen en een willekeurig werkplekje uitkiezen om online te vergaderen.

Wordt het vandaag de serre de keuken óf de slaapkamer? Ondanks dat veel mensen niet enthousiast zijn over thuiswerken, horen we steeds vaker een ander geluid: men zou zich beter kunnen concentreren en is beter in staat zijn/haar tijd efficiënt in te delen.

Schrikken bij de jaarafrekening

Maar dat er ondanks alle gemakken kosten worden gemaakt, dat hebben veel mensen niet in de gaten. "Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat thuiswerken geld kost. Wij vinden het belangrijk dat mensen zich daar goed van bewust zijn", zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud.

Door thuis te werken wordt bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt van gas, water, licht en elektriciteit. En daar hangt een bedrag aan van gemiddeld 2 euro per thuiswerkdag. En dat kan dus ongemerkt oplopen tot 40 á 50 euro per maand. "Wij zien dan dat mensen schrikken als er ineens bij de jaarafrekening heel veel extra kosten gemaakt moeten worden. Vandaar dat wij op een rij hebben gezet waar je aan moet denken."

Leidraad

Ze benadrukt wel dat het bedrag van 2 euro een algemeen bedrag is en per persoon flink kan verschillen. "Het ligt aan het huishouden en gedrag van mensen: of je nou in een tinyhouse woont of in een villa, dat scheelt allemaal. Dit bedrag zegt dus niks over jou als individu."

"Wij wilden mensen graag bewust van maken van 'hier moet je zeker vanuit gaan, want dit geldt voor iedereen die thuiszit', legt ze uit. "Per individu is dat verschillend. Jíj zou op een ander bedrag uitkomen dan ík. Maar wat wij echt belangrijk vinden is dat mensen zich ervan bewust zijn dat deze uitgaven er zíjn. En dat mensen érgens vanuit kunnen gaan. Dit bedrag is de leidraad."

Wat het kost om thuis te zijn

"Wij hebben gekeken wat het kost om thuis te zijn", legt ze uit. "We hebben puur gekeken naar kosten die mensen dan in rekening brengen, kosten die nog wel eens worden vergeten. Dat zijn kosten als verwarming, gas, water en licht, wc-gebruik"

Waar niet naar gekeken wordt zijn kosten die daar buiten worden gemaakt: "De een gaat met de auto en heeft benzinekosten, terwijl de ander met fiets gaat. Dat is voor iedereen verschillend. We hebben alleen kosten op een rij gezet waar mensen rekening mee moeten houden.

info

Dit zijn de zaken waar je volgens het Nibud op moet letten:

  • Elektriciteitsverbruik
  • Waterverbruik
  • Gasverbruik
  • Koffie/thee (6 kopjes per werkdag)
  • Wc-papier
  • Afschrijving van bureau en stoel

Werkgevers niet blij

Veel bedrijven zijn financieel zwaar getroffen door de coronacrisis. Hierdoor staat niet elke werkgever te popelen om zijn werknemers een thuiswerkvergoeding te geven. Bettonville is van mening dat elke werkgever die afweging zelf moet maken.

"Dat is de zelfde discussie die we hebben met ouders die zeggen van: 'Ja ik heb helemaal geen geld om mijn kinderen zakgeld te geven'. Ja dat kan. Dat zien wij. Maar wat wij écht belangrijk vinden is dat werkgevers zien dat werknemers door thuis werken opgezadeld zitten met extra kosten.'

Groot probleem voor lage inkomens

Ze vindt dat iedere werkgever de afweging of ze een thuiswerkvergoeding moeten geven zelf moet maken. "Waar het ons om gaat is dat de mensen die thuis zitten zich er bewust van zijn dat ze veel meer kosten hebben", herhaalt ze nog maar eens.

"Want voor de één is dat veel makkelijker te dragen zijn dan de ander. We zien dat mensen met lage inkomens moeite hebben om rond te komen. Als zij ineens aan het eind van het jaar zo'n hoge gas- en energierekening krijgen, is dat echt een groot probleem. Hoe moeten ze dat gaan betalen? Díe bewustwording vinden wij heel belangrijk."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.