Vanaf maandag krijg je een flinke boete als je wordt betrapt op appen op de fiets. De vraag is of het appverbod met boetes alléén kan worden afgedwongen. "Er moet een omslag komen. Mensen moeten elkaar aanspreken."

Een jongen die zonder handen fietst en al zijn aandacht richt op het schermpje in zijn beide handen, het hoort inmiddels tot het vaste straatbeeld. Vanaf komende maandag moet het verleden tijd zijn, want appen op de fiets is gevaarlijk en eist zelfs levens. Daarom krijgen volwassenen 95 euro boete, en betalen jongeren iets minder dan de helft. Maar om appen op de fiets voorgoed uit te bannen, is er volgens critici meer nodig dan alleen boetes.

'Ze zien het gevaar gewoon niet'

De vader van Tommy Boy Kulkens is heel blij met het appverbod dat volgende week van kracht wordt. Zijn zoon overleed in 2015 toen hij met zijn telefoon in zijn hand op de fiets een weg overstak en door een automobilist werd geschept. Sindsdien zet Michael Kulkens zich in voor een appverbod. Hij geeft voorlichting aan scholieren die vaak niet beseffen hoe gevaarlijk het appen op de fiets is.

Michael Kulkens vertelt over zijn verongelukte zoon Tommy Boy.

Het is leerkracht Verkeersveiligheid Vincent Brink uit het hart gegrepen. Voor jongeren is fietsen met de telefoon in de hand de normaalste zaak van de wereld, ziet hij. "Elke leerling heeft wel een excuus. Op middelbare scholen is het probleem echt heel groot. Ze zien het gevaar gewoon niet. Ze denken dat ze best kunnen appen tijdens het fietsen. Er moet eerst iets ergs gebeuren."

Ik doe het weleens, fietsen en appen. Gewoon eventjes een heel kort berichtje. Dat kan best.

Leerling, 11 jaar

Voorlichting op scholen

Maar hoe bereik je de appende fietser, en hoe verander je zijn of haar gedrag? Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen heeft het appverbod alleen zin als er ook echt gehandhaafd wordt. "Als veel mensen een bekeuring krijgen en het gaat rondzingen, dan gaat het effect hebben."

Maar dan moet het wat hem betreft ook ingebed zijn in een bredere campagne. "Het moet samengaan met voorlichtingsprogramma's op scholen. Hoe meer aandacht ervoor hoe beter. Je ziet het ook met campagnes voor licht op je fiets. Het helpt even, maar als je er niet op blijft hameren verwatert het ook weer."

Lees ook

Goed voorbeeld door ouders

En het is niet alleen het gedrag van jongeren dat moet veranderen, ook voor ouders is wat Tertoolen betreft een belangrijke rol weggelegd. "Er moet echt een omslag komen. Mensen moeten elkaar aanspreken op het gebruik van mobieltjes in het verkeer. Daarin moeten ouders ook het goede voorbeeld geven."

Toch is Tertoolen is uiteindelijk erg blij met het appverbod voor fietsers. "Het wordt hoog tijd dat er nu echt wat gaat gebeuren. Dat had al veel eerder gemoeten."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.