Naast oliebollen, goede voornemens en een frisse start brengt het nieuwe jaar nog meer met zich mee: nieuwe wetten. Deze veranderingen zijn de moeite waard om eens door te lezen voor het nieuwe jaar begint.
Verkeersboetes stijgen
Verkeersboetes worden weer een beetje hoger. Boetes tot 100 euro worden 5 euro duurder. Boetes boven de 100 euro stijgen met een tientje. De stijging is gebaseerd op de jaarlijkse inflatie. De hoogte van de administratiekosten verandert niet.
17 procent meer betalen voor gas en licht
De gemiddelde jaarrekening valt ruim 300 euro hoger uit, want de belasting stijgt. Al gaat de belasting op elektriciteitsverbruik omlaag; aardgas wordt fors duurder. Mensen in slecht geïsoleerde (huur)woningen huren hebben hier het meest last van. Ook bedrijven die afval storten of verbranden betalen meer om recyclen te bevorderen. Waarschijnlijk berekenen bedrijven die het afval ophalen de prijsverhoging door.
Lage btw-tarief stijgt, inkomstenbelasting daalt
De belasting toegevoegde waarde van onder meer water, voedingsmiddelen, sport en kunst stijgt in 2019 naar negen procent. De prijzen van dagelijkse boodschappen gaan dus omhoog, en waarschijnlijk ronden winkeliers ze naar boven af om de hogere huur van hun winkel en loonsverhoging van hun personeel te dekken. Door de btw-verhoging kan de inkomstenbelasting worden verlaagd. Het doel is om werken aantrekkelijker te maken.
Verlaging inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting wordt dus verlaagd, maar wat betekent dat voor je portemonnee? De inkomens tussen de 20.385 en 68.507 euro profiteren van de maatregeld. De zogenoemde middeninkomens dragen straks 38,10 procent van het verdiende loon af. Nu is dat 40,85 procent. Mensen die tot 20.384 verdienen, betalen 36,65 procent belasting (nu 36,55). Het tarief van de inkomens boven de 68.507 euro daalt van 51,95 procent naar 51,75 procent.
Drie extra dagen betaald kraamverlof
Als partner van een kersverse moeder heb je recht op vijf dagen betaald verlof. Nu heb je als partner nog recht op twee dagen betaald kraamverlof, gevolgd door drie dagen ouderschapsverlof. Het ouderschapsverlof is in de meeste gevallen onbetaald. Daar komt in het nieuwe jaar dus verandering in.
Kwaliteitseisen kinderopvangorganisaties verhoogd
Kinderopvangorganisaties krijgen te maken met nieuwe kwaliteitseisen. Vanaf 1 januari moet er bijvoorbeeld een pedagogisch medewerker beschikbaar zijn voor iedere drie baby's. Nu is die verhouding een op de vier. Ook tellen vrijwilligers in die berekening niet meer mee als pedagogisch medewerker. Het gevolg van de nieuwe kwaliteitseisen is dat het uurtarief naar verwachting met gemiddeld elf procent stijgt.
Verplichte zorg opleggen wordt makkelijker
Strafrechters krijgen meer mogelijkheden om tbs of verplichte zorg op te leggen aan verdachten met een psychische stoornis. Tientallen verdachten ontsnappen jaarlijks aan tbs met dwangverpleging doordat ze niet meewerken aan onderzoeken. Met de wet forensische zorg mogen rapporteurs met bestaande medische gegevens beoordelen of verdachten psychische hulp nodig hebben. Rechters kunnen, indien nodig, sneller tbs opleggen.
Halvering verhuurtermijn Amsterdam
Amsterdammers mogen hun huis in 2019 nog maar dertig dagen verhuren aan toeristen. Tot het nieuwe jaar was dit nog zestig dagen. De gemeenteraad kwam tot het besluit wegens klachten over overlast van hurende toeristen. Goedkoop is de maatregel niet. Volgens de populaire huizenverhuursite Airbnb lopen verhuurders en plaatselijke ondernemingen respectievelijk 12 en 31 miljoen euro per jaar mis.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.