Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is sinds zijn aantreden één van de populairste ministers van het kabinet Rutte-2. Hij leek altijd ‘in control’, maar gaat nu vechtend over straat met de top van staatsbank ABN-Amro en haar CEO, oud-minister Gerrit Zalm. Een eerste grote kras op zijn conduitestaat. Wat is er mis gegaan?
In het eerste deel van zijn ministersloopbaan oogstte Dijsselbloem voornamelijk lof. Hij kreeg in eigen land de begroting op orde, en zorgde als voorzitter van de Eurogroep voor rust rond de Europese munt. Sinds hij vorige week bekend maakte dat het kabinet voorlopig geen besluit neemt over de beursgang van ABN-Amro, verkeert de minister in zwaar weer.
Een conflict met de top van de staatsbank over een voorgenomen salarisstijging van 16,7% is volledig geëscaleerd. Na uitstel van het kabinetsbesluit over de beursgang van ABN-Amro, zagen de bankbestuurders af van de stijging, maar daarmee keerde de rust allesbehalve terug. Over en weer lekken er nu al dagenlang documenten, waarmee beide partijen hun gelijk proberen te halen.
De Tweede Kamer is uiterst kritisch over Dijsselbloem’s handelswijze in het conflict. Deed hij voldoende om de omstreden salarisstijging tegen te houden? Of ging hij achter de schermen akkoord en werd hij pas kritisch toen zijn eigen partij, de PvdA, vol in de aanval?
Kortom, heeft hij de situatie en de reactie van zijn eigen partij niet schromelijk onderschat?
Wie is Gerrit Zalm en heeft hij zich herpakt in deze salariskwestie? Bekijk vanavond ook een portret van de bestuursvoorzitter van ABN Amro.
Dijsselbloem: Ik had duidelijker moeten zijn
Minister Jeroen Dijsselbloem had vorig najaar duidelijker tegenover de Tweede Kamer moeten zeggen dat ABN AMRO de eigen top een salarisverhoging van 100.000 euro had gegeven. Dijsselbloem zei dat vandaag na de wekelijkse ministerraad.
Hij hield vol dat de Kamer wist of op zijn minst kon weten dat de salarisverhoging een feit was, omdat hij meerdere keren had gemeld dat de ABN AMRO-top van de al in 2012 afgesproken salarisverhoging twee jaar op rij had afgezien. Dijsselbloem sprak daar met de Kamer onder meer over in een debat vorig jaar oktober. In dat debat had hij duidelijker moeten zeggen dat de salarisverhoging in 2014 wel was ingegaan, zei hij.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.