Zo’n beetje de halve Nederlandse bevolking doet het: gratis downloaden van muziek, video’s en games op internet.
Twee juni staat een van de grootste sites waarop je deze bestanden kunt vinden voor de rechter. Het gaat om het Nederlandse Mininova. Brein, de stichting die namens de entertainmentindustrie het auteursrecht bewaakt, wil dat de site controleert of de via deze site verspreide bestanden wel legaal zijn. Mininova vindt dat zij al voldoende werken aan manieren om de industrie tegemoet te komen. Vraag is of rechtszaken tegen sites zoals Mininova niet een achterhoedegevecht zijn? We zijn gewend aan gratis. Heeft de industrie niet gewoon behoefte aan drastische veranderingen? En hoe zien die er dan uit? Bekijk ook de uitslag van de TopX enquete over 'illegaal downloaden'.
Jongeren fervente downloaders
‘illegaal downloaden van muziek is diefstal’. Driekwart van de jongeren is het niet met deze stelling eens. De overheid moet minder streng controleren op het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal, vindt de helft. Dit blijkt uit een onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EénVandaag, in samenwerking met FOK!, onder 3.500 jongeren tussen 12 en 24 jaar.
Bijna alle deelnemers van het onderzoek downloaden wel eens muziek, films of games. Acht procent doet dit nooit. De grootste groep (45 procent) download voornamelijk via torrentsites zoals Piratebay of Mininova. Ook nieuwsgroepen en P2P zijn populair.
Een op de twintig deelnemers zegt vooral betaald (iTunes, Free Record Shop) te downloaden.
Rechtszaak
Op 2 juni treffen Mininova en stichting Brein elkaar in de rechtszaal. Brein wil dat Nederlands grootste torrentsite alle links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwijdert. Mininova vindt haar 'notice and take down'-procedure (links worden na melding van de site verwijderd) voldoende. De helft van de jonge respondenten verwacht dat Mininova wint. Slechts vijftien procent verwacht succes voor Brein. Volgens driekwart is een juridische aanval zoals die van Brein dweilen met de kraan open.
Alternatieven
Steeds meer websites bieden manieren aan om gratis muziek te downloaden, bijvoorbeeld met blokjes reclame tussen de liedjes. 28 procent van de deelnemers voelt hier wel wat voor. Een muziekabonnement voor tien euro per maand is volgens een kwart een goede deal.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.