Wethouder Roeland van de Schaaf is het gedrag van vastgoedbeleggers in zijn stad meer dan zat. Zij zorgen ervoor dat leraren en politie-agenten niet meer in Groningen kunnen wonen. “We hebben écht hulp nodig, de wooncrisis bedreigt onze steden.”

Het is de hoogste tijd voor onorthodoxe maatregelen om de crisis op de woningmarkt aan te pakken, zo stelt wethouder Van der Schaaf. Eén van de zaken die wat hem betreft meteen geregeld moeten worden is dat het er een woonplicht wordt ingesteld.

Woonplicht

Dit houdt in dat een koper van een woning wettelijk verplicht wordt 5 jaar zelf in de woning die gaan wonen die hij aanschaft. De wethouder zegt heel erg voor deze maatregel te zijn.

"Je ziet nu in Groningen en andere grote steden dat beleggers heel veel woningen opkopen en vervolgens weer door verhuren voor een hoog bedrag. Hierdoor zijn dit soort huizen niet meer bereikbaar voor mensen met een modaal inkomen."

Lees ook

'Geld lekt weg naar beleggers'

Agenten, verpleegkundigen en politie-agenten zijn hiervan de dupe volgens de bestuurder. "Zij kunnen niet meer wonen in de stad waar ze werken. Dit zijn de mensen die de samenleving dragen. Laten we ervoor zorgen dat er niet zoveel geld weglekt naar beleggers die toch al genoeg verdienen."

Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang, een vereniging die optreedt namens de particuliere beleggers vindt een woonplicht veel te ver gaan. "Je zegt dan eigenlijk tegen iemand die een woning koopt dat diegene niet mag doen met zijn bezit wat hij zelf wil. Bovendien geeft dit allemaal praktische problemen ook."

audio-play
“Mensen die de samenleving draaiende houden kunnen niet meer in de stad wonen waar ze werken”, zegt wethouder Van der Schaaf.

Symptoombestrijding

Bovendien zit volgens Van de Noort het probleem ergens anders. "Dit is echt meer symptoombestrijding. Het echte punt is dat er gewoon veel meer gebouwd moet worden. Dat heeft veel meer zin dan dit soort draconische voorstellen de wereld inslingeren."

Naast Groningen willen ook gemeenten zoals Maastricht, Amersfoort, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam dat het kabinet het stellen van een woonplicht wettelijk mogelijk maakt. Tot nu toe is er nog verre van witte rook vanuit het Binnenhof om dit in te voeren. Wel worden alle mogelijkheden onderzocht op dit moment.

Lees ook

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.