Defensie moet erkennen dat de gezondheidsklachten van militairen een direct gevolg zijn van de blootstelling aan giftige stoffen op missie. Dit zegt jurist Ferre van de Nadort. Volgens hem moet Defensie ook de medische zorg van deze militairen vergoeden.

Onlangs opende het ministerie van Defensie een meldpunt voor (oud-)militairen die denken ziek te zijn geworden door vuilverbranding terwijl ze op missie waren. Hier zijn tot nu toe ongeveer 220 meldingen binnengekomen. Ferre van de Nadort, die zelf lange tijd bij Defensie werkte, opende zijn eigen meldpunt. Daar hebben zich al 486 veteranen gemeld.

Recht op vergoeding zorgkosten

De jurist maakt zich al langere tijd sterk voor de veteranen die zijn blootgesteld aan giftige stoffen van de zogeheten 'burnpits'. Hij ziet sterke aanwijzingen dat militairen die op missie zijn geweest op locaties met burnpits veel meer kans hebben op longklachten zoals astma. Hij wil dat het ministerie van Defensie deze gezondheidsklachten erkent als direct gevolg van uitzending.

Sterker nog, de jurist pleit ervoor dat Defensie verantwoording neemt voor de medische kosten van militairen die ziek zijn geworden. "Als militairen ziek worden van een uitzending naar militair gebieden, dan moet je ook gewoon de zorgkosten betalen. Ik denk niet dat je fout op fout moet gaan maken. Er is al een hoop fout gegaan dus maak niet nog een keer een fout door deze mensen niet te geven waar ze recht op hebben."

Verantwoordelijkheid nemen

Hoogleraar Toxicologie Martin van den Berg vindt ook dat Defensie haar verantwoordelijkheid moet nemen in deze zaak. Vooral omdat het al lang bekend is dat er schadelijke stoffen vrijkomen bij dit soort open verbranding: "Ik denk dat Defensie serieus moet overwegen om de verantwoordelijkheid te nemen als deze werknemers in de jaren na hun missie allemaal problemen krijgen met hun gezondheid."

Niet alleen Nederlandse militairen zijn blootgesteld aan rook van burnpits. In Amerika is ook al langere tijd onrust over militairen die hier gezondheidsklachten aan ondervinden.

Vervolgstappen Defensie

Het ministerie laat weten dat zij contact hebben gezocht met coalitiepartners met wie zij samen op missie waren in Irak en Afghanistan. "Defensie heeft het verzoek gedaan aan de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk om ons te informeren over de wijze waarop zij omgaan met mogelijke gezondheidsklachten naar aanleiding van blootstelling aan de rook van burnpits. Defensie streeft ernaar de Kamer hierover voor de zomer te informeren."

Het ministerie van Defensie zegt ook te overwegen of de meldingen die zijn binnengekomen van Nederlandse militairen aanleiding geven voor aanvullend onderzoek naar de gezondheidsklachten. "In april verwacht de minister hierover een besluit te kunnen nemen. Melders die aangeven zorg nodig te hebben worden doorverwezen naar bijvoorbeeld het Veteranen Instituut of naar hun huisarts."

audio-play
Defensie moet erkennen dat de gezondheidsklachten van militairen een direct gevolg zijn van de blootstelling aan giftige stoffen op missie. Dit zegt jurist Ferre van de Nadort. Het ministerie zou ook de medische zorg van deze militairen moeten vergoeden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.