Rechtbanktekenaar Petra Urban levert al jaren zeer spraakmakende portretten voor opdrachtgevers als De Telegraaf en Panorama. Met behulp van een digitaal tekenblok maakt de eigenzinnige Urban uiterst realistische impressies van verdachten, maar ook van advocaten, rechters en officieren van justitie.
Haar tekeningen zijn soms levensecht en dat is volgens critici nu juist het probleem. Zo protesteert de Rotterdamse strafrechtadvocaat Paul Verweijen tegen de aanwezigheid van Petra Urban in de rechtszaak tegen een client van hem. Urban zou met haar tekening de client van Verweijen te herkenbaar verbeelden. Zodat het lijkt op een echte foto, en dat is volgens Verweijen niet toegestaan.
De persrichtlijn verbiedt media om beelden of foto’s te maken van verdachten in de rechtszaal. “Zonder toestemming van de verdachte mogen er in tijdens de zitting geen beeldopnames worden gemaakt. Zijn of haar stem mag wel worden opgenomen.” De landelijke persrechters gaan binnenkort vergaderen over de kritiek op rechtbanktekenaar Urban, bevestigt voorzitter Dirk Vergunst aan EenVandaag. “Advocaat Verweijen heeft de zaak inderdaad bij ons gemeld. Begin oktober komen we als persrechters bij elkaar en dan staat dit onderwerp op de agenda.” Het is overigens onduidelijk of er dan meteen een besluit zal worden genomen.
Jens van den Brink is media-advocaat en bevestigt dat het onderscheid bijna niet meer te maken valt tussen een foto of een tekening. Maar volgens de jurist is dat ook niet relevant. “Het gaat om de herkenbaarheid van een foto of tekening. Dan moet je denken aan houding of bepaalde uiterlijke kenmerken van de verdachte. Een rechtbanktekening mag je dus gewoon gebruiken, mits de verdachte niet te herkenbaar wordt. De rechter gaat nog steeds over de privacy van een verdachte.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.