Sinterklaas komt volgende week pas officieel in ons land, maar de pepernoten liggen al sinds eind september in de winkel. Al zijn dit allang niet meer de echte. De oorspronkelijke pepernoot haalt de schappen al jaren niet meer. Een doorn in het oog van kenners, tijd voor revolutie.

De fabriekspepernoot heeft iets droevigs, stelt culinair historica Lizet Kruyff. Hij moet goedkoop zijn en de smaak lijdt hieronder. Terwijl onze noot een geschiedenis kent die teruggaat tot in de VOC-tijd. Pepernoten werden toen nog met de Afrikaanse pepersoort staartpeper gemaakt. Vanuit de Kaap namen ze ze mee aan boord naar Nederland. Die originele noot zou weer op tafel moeten komen. De vraag is alleen of wij hem nog wel willen eten.

In EenVandaag: de (smaak-)geschiedenis van de pepernoot en hoe we hem eigenlijk moeten eten. Met onder andere culinair historica Lizet Kruyff en bakker Cees Holtkamp.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.