Een Brits volk dat met tegenzin naar de Europese stembus gaat en een premier wiens politieke leven nog hooguit een paar dagen duurt. Er is één man die profiteert van al die ellende: Nigel Farage. Vanessa Lamsvelt over zijn opmerkelijke terugkeer.

Vanessa, met hoeveel tegenzin gaan de Britten naar de Europese stembus?

Echt van harte gaat het niet. Een paar weken geleden was het nog onzeker of ze mee zouden doen aan de Europese Verkiezingen. Maar de Britse politiek maakt zo'n puinhoop van brexit en dus hadden ze de keuze: of er keihard uit, of meedoen aan de Europese verkiezingen. De Britten stonden dus met hun rug tegen de muur. Het werd het laatste, maar daardoor is er wel de bizarre situatie dat Britse parlementariërs campagne voeren voor een parlement waar ze misschien maar een paar weken of maanden in zitten.

audio-play
Hij is terug van weggeweest, Nigel Farage. De man die Brexit als zijn levensmissie ziet is terug. Luister hier hoe je hem te pakken krijgt voor een interview. En hoe dat kan mislukken.

En is er een beetje campagne gevoerd?

Niet door de twee grote partijen, de Conservatieven en Labour. Ik geloof dat de Conservatieve partij één flyer heeft gemaakt. Maar wie wel luid en duidelijk aanwezig is in de campagne is een oude bekende: Nigel Farage. Hij is de grote drijfveer achter brexit. Met zijn vorige partij UKIP heeft hij ervoor gezorgd dat het brexit-referendum er kwam. Hij dacht dat zijn levenswerk klaar was toen de Britten 3 jaar geleden voor brexit stemden. Alleen nu het zo'n chaos is, slaat hij weer toe. En hard ook.

Wordt dat wat?

Het is hem in ieder geval gelukt om in minder dan 6 weken een nieuwe partij op te richten, de Brexit Party. Als je de peilingen mag geloven, gaat zijn partij het heel goed doen bij de Europese verkiezingen. Dus hij zorgt weer voor de nodige samengeknepen je-weet-wel-wat in de Londense politieke bubbel. En het kan zomaar zijn dat hij straks met een heel legioen Europarlementariërs naar Brussel trekt.

Hoe zit dat nou eigenlijk, met die Britse Europarlementariërs? Wat gebeurt er met hun zetels als ze straks de EU verlaten?

Dan heb je opeens 73 zetels over in het Europees Parlement. Er is nu afgesproken dat 46 van die Britse zetels opzij worden gezet. Die wil het Europese Parlement niet herverdelen, omdat er straks ook nog kandidaat-lidstaten bijkomen en men het parlement nu eigenlijk sowieso te groot vindt. Dan houd je 27 zetels over en die worden verdeeld onder 14 EU-landen die onderbedeeld zijn. Nederland is zo'n onderbedeeld land, wij krijgen er 3 zetels bij. Dan gaan we van 26 naar 29 zetels.

En de opkomst bij de Britten, komt er iemand opdagen denk je?

De mensen die dit zien als een kans om zich weer uit te kunnen spreken over de brexit zullen wel komen opdagen. Dus de mensen die voor een harde brexit zijn, zullen de kans grijpen om een eurosceptische stem uit te brengen. Tegelijkertijd heb je een grote groep die wil blijven, zij zullen dit moment ook aangrijpen. En voor wie het daarnaast belangrijke verkiezingen zijn, zijn de Nederlanders die in Groot-Brittannië wonen. Zij mochten 3 jaar geleden niet stemmen en zien deze Europese verkiezingen als een kans om hun stem te laten horen en de Brexit Party van Nigel Farage te stoppen.

Tot slot: is Theresa May aan het einde van de dag nog premier?

Ik zet mijn geld niet meer in op dit soort vragen, omdat we al zo vaak hebben gedacht: nu gaat ze echt. May is een kat gebleken met minstens negen politieke levens. Dit keer lijkt haar einde wel echt in zicht. Haar plan deze week om een tweede referendum op tafel te leggen als het parlement eindelijk eens een keer instemt met haar brexitdeal, is de nekslag geweest. Misschien gaat ze vandaag, misschien wacht ze tot de uitslag van de Europese verkiezingen en vertrekt ze uiterlijk maandag. Maar ik zie niet hoe ze nog een nieuw politiek leven tevoorschijn tovert.

oproep

Vanessa Lamsvelt is oud VK-correspondent en houdt zich inmiddels alweer 3 jaar bezig met de brexit. In de brexitchat praat ze ons bij over de nieuwste ontwikkelingen. Heb je ook een vraag aan Vanessa? Stel die dan per e-mail aan brexitchat@eenvandaag.nl! Dan wordt jouw vraag in de volgende brexitchat aan Vanessa voorgelegd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.