Na een Dichter en een Denker des Vaderlands is er nu een Stripmaker des Vaderlands: de net verkozen Margreet de Heer. Maar waarom hebben we eigenlijk zo’n Nationaal Stripmaker nodig?

Ambassadeur

Caroline van der Lee van de stichting Stripmaker des Vaderlands: “Een stripmaker des Vaderlands  moet een ambassadeur worden voor het beeldverhaal en het medium strip in de volle breedte laten zien. Daar hoort ook bij dat er projecten en activiteiten ontwikkeld worden die de strip op de kaart zetten.“

Het was een rumoerige zomer in de stripwereld met faillissementen van uitgeverij Strip2000 en de sluiting van het stripmuseum in Rotterdam. Het werpt de vraag op of het stripverhaal eigenlijk nog wel toekomst heeft.

Toekomst strip

Robin Vinck van Stichting Stripmaker des Vaderlands: ”Met het initiatief voor de Stripmaker des Vaderlands hopen we uiteraard van het wat  stoffige imago af te komen. We willen benadrukken welke belangrijke rol de strip in de cultuur en het dagelijks leven inneemt.” 

De nieuwbakken ambassadeur Margreet de Heer is international doorgebroken met haar informatieve stripboeken. Ze publiceerde onder andere in Trouw en NRC Next.  Haar werk is sterk autobiografisch. Dat komt bijvoorbeeld duidelijk tot uitdrukking in haar "Religie in Beeld” . 

Margreet over haar missie als ambassadeur van het stripverhaal: “ik wil  dat jongeren meer betrokken raken bij het stripverhaal. Ik wil voor scholen educatieve stripboek-pakketten gaan maken die voor verschillende vakken gebruikt kunnen gaan worden”

Autobiografisch

Margreet groeide op in een gezin waar beide ouders predikanten waren en ging theologie studeren. Maar het werd haar steeds duidelijker dat ze liever verder wilde gaan in strips dan in de kerk. Haar strips hebben een boodschap en kaarten de wereldproblemen aan. Ze schreef boeken over filosofie, religie en wetenschap. Zo is haar haar boek “Wereldheerschappij”  een introductie in de staatsinrichting . Zij stelt zich hierin de vraag: “Stel dat ik de baas van de wereld zou zijn... Wat en hoe zou ik dan de zaken regelen? “ 

Educatieve strips

Verschillende scholen gebruiken haar strips al in het onderwijs. Janno van der Eem, docent geschiedenis en economie en decaan van de Hartenlustmavo in Bloemendaal is groot pleitbezorger van gebruik van strips in het onderwijs. In de loop der tijd heeft hij workshops hierover gegeven en lesmateriaal met educatieve stripboeken ontworpen. “Strips ondersteunen het leerproces. Op een beeldende manier kan je leerlingen sneller en beter kennis laten maken met tal van onderwerpen.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.