Er zijn vandaag precies 100 dagen verstreken sinds de verkiezingen. Na inleidende gesprekken en een mislukte formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks, wordt er opnieuw aan een nieuw kabinet gesleuteld.
VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zijn vanaf vandaag in onderhandeling om te komen tot het derde kabinet onder leiding van Mark Rutte. Het is de laatste optie om te komen tot een meerderheidskabinet. Mocht het lukken, dan heeft deze coalitie 76 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Exact genoeg voor de meerderheid dus.
Van de zo gewenste stabiele meerderheid lijkt dan geen sprake. Waarom blijkt het zo lastig om een nieuw kabinet te vormen? En waarom zou deze poging wel slagen, gezien de grote inhoudelijke verschillen tussen met name D66 en de ChristenUnie?
Hoogtepunten
De formatie begon met de benoeming informateur Edith Schippers. Na verkennende gesprekken gingen VVD, CDA, D66 en GroenLinks met elkaar in gesprek.
Na twee maanden formeren meldde Schippers dat er voor de zomer nog een nieuw kabinet zou zijn. Maar een aantal dagen later liep de formatie stuk, totaal onverwacht. GroenLinks werd het met de andere partijen niet eens over het onderwerp migratie. Alle ogen richtten zich op ChristenUnie-fractieleider Gert-Jan Segers: hij leek een heuse gesprekspartner te worden.
Maar, na een gesprek van drie uur gooide Alexander Pechtold de deur dicht. Wat hem betreft is er geen coalitie met de ChristenUnie mogelijk en had onderhandelen met deze partij geen zin.
De taak werd steeds ingewikkelder voor informateur Schippers, en daarom droeg ze het stokje over aan oudgediende Herman Tjeenk Willink.
Ondertussen gingen er steeds meer stemmen op dat ook de PvdA mee zou moeten doen aan de formatiegesprekken. Onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel liet zien dat de PvdA-achterban diep verdeeld is. Moet de PvdA meeregeren of niet?
Niet de PvdA - die gesprekken blijven afwijzen na een historische verkiezingsnederlaag - maar GroenLinks ging weer aan tafel zitten met het motorblok VVD, CDA en D66. Zou het dan toch lukken? Nee. Weer lopen de gesprekken stuk, en weer op migratie. Dit keer definitief.
Nu staan weer de PvdA en ChristenUnie in de spotlight, maar Lodewijk Asscher is duidelijk. Nee is nee: hij wil niet aanschuiven aan de formatietafel. Na het afhaken van de PvdA blijft er nog maar een kandidaat over: de ChristenUnie. Dus is het motorblok vanaf vandaag met Segers in gesprek.
Vanavond in EenVandaag legt politiek verslaggever Marc Belinfante uit waarom de formatie zo lang duurt en of de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zullen leiden tot het kabinet Rutte III.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.