Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het dopingagentschap WADA waren maanden voor de Winterspelen in Sotsji al op de hoogte van misstanden bij dopingcontroles in Rusland. Internationale sportorganisaties wisten dus dat de controles op doping door een omstreden laboratorium werden uitgevoerd.

Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Het is een nieuw hoofdstuk in de dopingdoofpot die, zo luidt de lezing, vooral Russische atleten de hand boven het hoofd moet houden. Politieke partijen in Den Haag willen nu dat de Europese sportministers de jacht openen op dopingzondaars. De WADA bijvoorbeeld krijgt jaarlijks 160.000 euro subsidie van de Nederlandse overheid.

Volgend jaar organiseert minister Edith Schippers (Sport) een grote dopingconferentie voor EU-landen.

In EenVandaag onder meer sportjournalist Raymond Kerckhoffs. Hij schreef vandaag een reconstructie voor De Telegraaf. In zijn column stelt hij dat het IOC en de WADA al voor de Olympische Spelen van vorig jaar hadden kunnen ingrijpen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.