Hield Michelle Rila maanden geleden nog een gezellig café draaiende, nu vult en stickert ze potjes met laurier. Ze doet dat dankzij een Rotterdams project waar bedrijven personeel aan elkaar uitlenen. Zo komen ze samen de coronarisis door.

Bedrijven die gesloten zijn kunnen zo de personeelskosten verlagen, terwijl bedrijven die het juist extreem druk hebben genoeg mensen vinden.

'Sommige branches komen juist mensen tekort'

Openblijven voor afhaal was geen optie was voor het Nieuw Rotterdams Café (NRC), waar Michelle normaal gesproken werkt als assistent bedrijfsleider. "NRC is een beleving van dans, reuring en gin-tonic. Dat kun je niet verkopen met een afhaalbroodje."

In het begin van de eerste lockdown werden trainingen gegeven aan de werknemers van Hell's Kitchen, waar het NRC onderdeel van is. "Iets waar we door drukte niet altijd aan toekwamen. Maar op een gegeven moment is het trainen van 300 mensen ook klaar."

Alternatief

Een aantal van de zaken van Hell's Kitchen was wel geschikt voor afhaal, dus die bleven wel open. "We zijn gaan flyeren voor die zaken, maar ook dat kun je niet maanden blijven doen."

Michelle keek naar een alternatief. "Zodat we aan het werk konden en contracten verlengd konden worden. Bij branches die juist mensen tekortkomen, worden wij nu ingezet", vertelt ze.

Michelle Rila aan het werk bij Verstegen

Bedrijf in leven houden

Sinds 2 maanden werkt ze bij Verstegen Spices & Sauces: een kruiden- en specerijenfabriek. "Het is niet mijn droombaan, maar geld krijgen terwijl ik thuis op de bank zit, vind ik ook niets. Als je weet dat je baas krom moet liggen om alles te kunnen betalen, dan wil je jezelf inzetten." Michelle was niet de enige werknemer; met haar volgde het hele team. "We proberen met z'n allen deze crisis door te komen."

Wennen was het wel. "In de horeca ben je altijd met mensen in contact en hier ben ik de hele dag met potjes en blaadjes bezig", vertelt ze. "Ik moest echt wennen aan een nieuwe routine, maar gek genoeg ben ik er nu al aan gewend."

Wethouder Richard Moti

Meer dan 100 mensen aan baan geholpen

Het uitwisselingsproject werd opgezet door Richard Moti, wethouder werk en inkomen in Rotterdam. "We zagen sinds het begin van de coronacrisis al dat het economische gevolgen zou hebben", vertelt hij. "Door tijdelijk bij een bedrijf te werken dat personeel nodig heeft, kunnen mensen hun inkomen behouden en komen ze niet in een uitkering terecht. Ondertussen worden bedrijven overeind gehouden en hoeven ze niemand te ontslaan."

Inmiddels zijn meer dan 100 mensen aan een tijdelijke andere baan geholpen. "Soms lukt het niet om een match te vinden, maar dan zien we dat we een mooie bijvangst hebben. We helpen ook mensen uit de bijstand aan een baan."

audio-play
"Het is niet mijn passie, maar op de bank zitten is ook niks": Michelle Rila vult potjes met laurierbladeren in een kruiden- en specerijenfabriek, terwijl ze eigenlijk bedrijfsleider is in een restaurant. Alles om de crisis door te komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.