Er moet een speciaal expertisecentrum komen voor ex-coronapatiënten. Dat willen regeringspartij D66 en oppositiepartij SP. "We moeten leren van de Q-koortsepidemie en nu al nadenken over een corona-kennisinstituut."

De twee fractievoorzitters Rob Jetten (D66) en Lilian Marijnissen (SP) wonen allebei in gebieden waar veel mensen geraakt zijn door corona. "Iedereen heeft wel familie of vrienden die getroffen zijn. De sociale impact op deze regio is gigantisch groot", vertellen de politici.

Lange termijn is nog onbekend

De samenwerking van D66 en SP is opmerkelijk te noemen. Normaal gesproken staan de twee partijen vaak recht tegenover elkaar, maar nu trekken de politieke leiders samen op. Aanstaande donderdag dienen ze samen een motie in om het kabinet op te roepen tot het instellen van zo'n corona-expertisecentrum.

Het expertisecentrum dient om ex-coronapatiënten te ondersteunen en om kennis op te doen over de gevolgen van een coronabesmetting. "Wat de langetermijnimpact gaat zijn van een corona-infectie zullen we de komende jaren moeten ontdekken. Daarom is het zo belangrijk dat er mensen daar onderzoek naar blijven doen. Dat we die kennis en ervaring blijven uitwisselen", zegt Jetten.

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

audio-play
Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vastlopen in sociaal leven

Naast vragen over klachten ná corona moet het centrum ook hulp bieden voor mensen die vastlopen in hun sociale leven, vindt Marijnissen. "Mensen ondervinden een lange nasleep na een coronabesmetting en het kan grote impact hebben, ook op je sociale leven en werk. Zo'n kenniscentrum is er ook om mensen verder te ondersteunen wanneer ze daarin vastlopen."

"In de zorg is iedereen nu hard bezig coronapatiënten te helpen herstellen, maar wij denken dat het goed is om alvast vooruit te kijken en nu al te beginnen met het optuigen van zo'n centrum om mensen straks goed te kunnen helpen. Dat is nou net de les die we hebben geleerd van de Q-koorts", zegt Marijnissen.

Leren van de Q-koorts

"Mensen hebben toen jaren moeten vechten om uiteindelijk die hulp nog te krijgen, laten we daarvan leren en nu alvast nadenken hoe zo'n kenniscentrum er voor coronapatiënten uit moet komen te zien."

Lees ook

Voor Q-koorts bestaat al een dergelijk kennisinstituut: Q-support, een organisatie die ex-Q-koorts patiënten ondersteunt. Jetten wil voorkomen dat de oprichting van het kennisinstituut net als bij Q-koorts jaren op zich laat wachten. "We hebben bij Q-koorts gezien dat het heel lang duurde voordat de politiek in Den Haag doorhad dat er goede ondersteuning moest komen. Ik wil voorkomen dat we er straks ook weer te laat achterkomen dat het nodig is."

audio-play
D66 en SP willen corona-expertisecentrum. Bekijk hier de televisie-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.