De compensatie die het Koninklijk Huis krijgt voor de vermogensbelasting die ze betalen is niet acceptabel. Dat vindt driekwart (78%) van de deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag. Het onderzoek is gehouden aan de vooravond van de behandeling van de begroting van het Koninklijk Huis. 

 

Volgens de helft (50%) zou de koning er goed aan doen om het geld dat zijn familie sinds 1973 gecompenseerd krijgt, geheel of gedeeltelijk aan de staat terug te geven. De andere helft (46%) vindt dit niet nodig. Aan het onderzoek deden 22.000 mensen mee.

In 1973 is afgesproken dat het Koninklijk Huis belasting moet betalen over zijn vermogen. Twee weken geleden bleek dat het sindsdien een compensatie krijgt voor deze kosten. Prins Bernhard speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de regeling. Volgens premier Rutte waren koning Willem-Alexander en prinses Beatrix tot 2 weken geleden niet op de hoogte van deze constructie. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over deze kwestie. De achterban van alle politieke partijen is in meerderheid tegen deze constructie, zo blijkt uit het onderzoek van EenVandaag.

Uitkering Amalia te hoog

Aan de deelnemers werd ook gevraagd wat zij vinden van de uitkering die prinses Amalia krijgt als ze 18 jaar wordt. Op Prinsjesdag werd duidelijk dat zij 250.000 euro per jaar krijgt, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten. Driekwart (73%) vindt deze uitkering te hoog. Voor de kosten die prinses Amalia maakt voor personeel en beveiliging is nog wel begrip, maar een studente heeft geen 250.000 euro nodig om van te leven, zo zeggen veel ondervraagden. Eén op de vijf (21%) vindt de uitkering voor de kroonprinses wel acceptabel.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.310  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is gehouden op 24 en 25 oktober 2016. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.