Op de dag dat je aantreedt moet je je voorbereiden op de dag dat je aftreedt. Politiek doe je samen, samen in een partij, samen in een kabinet. Aftreden doe je alleen. Al staat dat niet zo precies beschreven in het Handboek voor bewindspersonen.
Alleen politieke supertalenten weten hoe je zelfs terminaal jezelf nog nieuw leven kan inblazen. Maar dat mirakel gaan we bij Jeanine Hennis niet zien. Ik heb zelden zoveel unanimiteit om mij heen gehoord. Het is gedaan, over en uit. Journalistiek is het volstrekt onverantwoord je aan te sluiten bij de waarzeggers en de feiten niet af te wachten. Ik neem het risico.
Het was geen droom toen Hennis de afgelopen dagen om zich heen keek. Inderdaad, er stond niemand, niemand belde en er lag geen politieke hand op de schouder. Alsof zij een besmettelijke ziekte heeft, zo hard kan politiek zijn.
Bert Koenders, die Mali even goed kent als de binnenstad van Amsterdam, deed inferieur defensiemateriaal af als een zaak van de minister van Defensie. Hij, de minister van Buitenlandse Zaken, gaat over de Grote Politiek dus niet over een falende militaire top. Maar ook de PvdA is medeverantwoordelijk voor buitenlandse missies en besluiten van het kabinet.
En waar is Mark Rutte, die vorige week nog ter ondersteuning zei dat Hennis het best alleen af kan. Wist de premier eigenlijk van al die schokkende feiten die al in juni bij Defensie bekend waren. Wat was zijn advies toen? Is het OVV-rapport er aan de orde geweest aan de formatietafel?
En hoe komt het toch dat het personeelsbeleid bij de VVD zo hapert: Weekers, Opstelten, Teeven, Keizer, Van Miltenburg en diverse VVD-krabbelaars in de provincie.Het glijdt Mark Rutte allemaal van de schouder, maar ook dat houdt eens op.
Het wordt trouwens ook tijd dat de Tweede Kamer weer eens in de spiegel kijkt. Waarom doen wij steeds mee aan missies, als we op gympies met gebroken geweren en nepkogels de stormbaan nemen. Misschien eens tijd voor een enquête zou je zeggen. Arme Hennis evenzogoed. Gezien als fractievoorzitter van de VVD, gezien als minister op een andere plek in een nieuw aanstaand kabinet.
Ontspannen in de rol van minister van Defensie was ze eigenlijk nooit. Haar teksten klinken vaak verkrampt en gekreukeld. Leuk vond ze dat reizen en die stoere cultuur volgens mij wel. Maar nu is er even geen mobiele interventiemacht ter ondersteuning, geen F16 in de lucht, Navo-partner, premier of partijgenoot. Het is alleen voor het vuurpeleton.
Kees Boonman, politiek commentator Een Vandaag en presentator Kamerbreed Radio
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.