Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, dat vorige week afbrandde, overtrad met grote regelmaat de milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften. Jaar in, jaar uit is het bedrijf bij controles op de vingers getikt door diverse overheidsorganen. Desondanks werden er steeds opnieuw vergunningen aan het bedrijf verleend. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag, dat alle inspectierapporten, vergunningen en andere overheidsstukken over het bedrijf sinds 2002 heeft ingezien.
“Chemie-Pack had op basis van alle overtredingen gesloten moeten worden”, concludeert hoogleraar Mileukunde Lucas Reijnders in de uitzending. Volgens de expert had het inferno en de enorme schade die erop volgde voorkomen kunnen worden als de overheid strenger had gehandhaafd bij het bedrijf.
Het beeld dat uit de tientallen inspectierapporten, meldingen en vergunningen ontstaat, is dat er door Chemie-Pack slordig werd omgesprongen met de regels. Diverse overheidsinstanties moeten meerdere malen handhavend optreden en vaak blijkt dat bij hercontroles de boel nog steeds niet op orde is. Reijnders: “De veiligheidscultuur was slecht.”
Brandveiligheid
Bijvoorbeeld in oktober 2002, toen het Openbaar Ministerie met sancties dreigde wegens overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften. Zo was de automatische blusinstallatie niet in orde en was het dak onvoldoende brandwerend. Hier is het bedrijf al in mei 2001 door de gemeente op aangesproken maar bij hercontroles in 2002 bleken er nog steeds onvoldoende verbeteringen te zijn aangebracht waardoor de gemeente een dwangsom oplegde. Chemie-Pack weigerde die echter te betalen, waarop het Openbaar Ministerie zich ermee ging bemoeien. Justitie gaf het bedrijf een laatste waarschuwing, anders zou de politie ingeschakeld worden en een proces-verbaal opgemaakt worden. Zover kwam het niet.
Onjuiste opslag
Ook uit een ander rapport van de gemeente Moerdijk uit 2009 blijkt dat het bedrijf zich weinig lijkt aan te trekken van regels of over onvoldoende kennis beschikt. Het rapport beschrijft dat in 2007 chemische stoffen niet juist worden opgeslagen. Zwaar giftige stoffen worden naast elkaar bewaard hoewel niet bekend is of die met elkaar reacties kunnen veroorzaken. Bij hercontroles in 2008 en 2009 blijkt dit nog steeds niet op de juiste manier te gebeuren.
In maart en mei 2010 blijkt uit inspecties dat Chemie-Pack “onvoldoende adequate maatregelen ter voorkoming van zware ongevallen heeft getroffen”. “Chemie-pack dient de brandbestrijdingsmaatregelen kritisch te bezien”, aldus een rapport van de brandweer.
Volgens Reijnders treft niet alleen Chemie-Pack blaam, maar ook de controlerende overheidsorganen. Die hadden veel beter moeten handhaven. “De controle en handhaving was onder de maat.”
Geen bedrijfsbrandweer
Tot slot blijkt uit alle stukken dat Chemie-Pack geen bedrijfsbrandweer heeft, terwijl dit volgens deskundigen bij een chemisch bedrijf als Chemie-Pack wel zou moeten. Voorzitter Cees van Beek van de Vakvereniging Vrijwillige Brandweer en brandweerexpert Fred Vos spreken hier schande van. Zij willen dat bedrijven van de zwaarste categorie als Chemie-Pack altijd een bedrijfsbrandweer hebben.
De gemeente Moerdijk en de Veiligheidsregio Midden-en West Brabant willen niet reageren zo lang justitie het bedrijf onderzoekt. Chemie-Pack was niet voor commentaar bereikbaar.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.