Astmapatiënt Charissa hoort bij een corona-risicogroep. Ze vindt de situatie erg spannend, maar blijft nuchter onder de situatie. "Ik ben het gewend om ziek te zijn."

Charissa (achternaam bekend bij de redactie) kampt al haar hele leven met ernstige astmatische klachten. "Op slechte dagen kom ik mijn bed niet uit. Dan is naar het toilet gaan eigenlijk al te veel gevraagd", vertelde ze afgelopen december in een radio-uitzending van EenVandaag. Door haar astma hoort ze nu bij een risicogroep voor het coronavirus.

Sneller dan gedacht

"Ik vind de situatie heel erg spannend", vertelt Charissa. "Toen het in Nederland nog niet zo heel heftig was, dacht ik er best wel luchtig over. Maar toen ging het toch sneller dan verwacht."

Vlak voordat de coronacrisis in Nederland uitbrak, kreeg haar gezondheid nog een flinke knauw. "Toen het coronavirus net in Italië opdook, kreeg ik een terugval met een prednisonkuur en verhoogde medicatie." Geluk bij een ongeluk is wel dat de gezondheid van Charissa door de extra zorg een boost heeft gekregen. Dat kan nu gunstig werken voor het doorkomen van de coronacrisis.

Gewend om ziek te zijn

"Ik krijg veel liefdevolle berichten van mensen om mij heen, ook van mensen die ik al heel lang niet heb gesproken", vertelt Charissa. "Dat is heel lief, maar ook confronterend. Ik denk dan: ik snap niet dat mensen zich zo'n zorgen om mij maken, ik ben het gewend om ziek te zijn."

Maar de coronacrisis is voor niemand leuk. "De afgelopen weken ben ik wel angstiger geworden. Ik lees maar één keer per dag het nieuws, en verder probeer ik berichten op social media over corona te vermijden. Ik probeer mezelf zoveel mogelijk af te leiden."

Extra voorzichtig

Als deel van een risicogroep is het voor Charissa extra belangrijk om zich goed aan de maatregelen te houden. Ook moet ze nu al nadenken over hoe ze ermee om zal gaan als ze het coronavirus oploopt. "Ik ben bij mijn ouders in plaats van in mijn eigen huis, zodat zij voor mij kunnen zorgen als ik ziek word."

"Als ik in een winkel ben gebruik ik mijn mouwen in plaats van mijn handen. Ik houd mijn sjaal voor mijn mond, ik raak zo min mogelijk aan en blijf zo ver mogelijk van mensen weg", vertelt Charissa. "Ik vind het nu ook heel lastig om te hoesten in het openbaar, want ik hoest vaak en nu word je dan toch wel gek aangekeken."

Altijd coronasymptomen

Door Charissa's astmatische klachten is het moeilijker om een eventuele coronabesmetting te herkennen. "Alle symptomen die je hebt bij corona heb ik eigenlijk altijd: hoesten, koorts, kortademigheid en benauwdheid. Het zou net zo goed kunnen dat ik het al heb gehad. Dat zou wel fijn zijn, dan ben ik er goed vanaf gekomen."

Maar dit levert ook onzekerheid op, want de verloop van een besmetting met corona is onzeker. Voor risicogroepen kan dit zenuwslopend zijn. "Stel, ik krijg het. Hoe ernstig zal de zaak zijn?" vraagt Charissa zich af. "Ik heb ook gelezen over iemand anders die ook ernstig astmapatiënt is. Zij werd positief getest op corona, maar kon gewoon thuis uitzieken."

Niet aankijken tijdens het prikken

Voor iemand die regelmatige zorg krijgt, veranderen er nog meer omstandigheden. "Ik krijg één keer per maand infuustherapie. Maar omdat ik in Tilburg was geweest mocht ik niet in het ziekenhuis komen. Mijn longarts wilde toen een coronatest doen, maar omdat ik geen alleen aan corona gelinkte ziekteverschijnselen had, kwam ik daar niet voor in aanmerking."

Na veel gedoe mocht Charissa toch naar het ziekenhuis voor een behandeling. "Daar werd toen een hele kamer voor mij omgebouwd en de verpleegkundige had een geel pak aan. Ik mocht haar ook niet aankijken terwijl ze mij aan het prikken was, omdat ik anders misschien in haar gezicht zou kunnen hoesten."

Lees ook

Schonere lucht

Door de coronacrisis ligt veel van de bedrijvigheid stil. Op de satellietfoto's is te zien dat de lucht in korte tijd een stuk schoner is geworden. Maar is deze verbetering van de luchtkwaliteit ook waarneembaar?

"Dat is zo bizar, want het is echt waar. Ik merk het zelf aan de manier waarop mijn keel voelt", zegt Charissa. "Door de fijnstof in de lucht hoest ik altijd veel. Dat is minder geworden. En ik nies vooral minder. En dat voor de tijd van het jaar!"

Waarom het coronavirus écht geen normaal griepje is

audio-play
"Het is toch gewoon een griepje?" Hoe langer het coronavirus onder ons is, hoe minder die vraag gesteld wordt. Want nu is wel duidelijk: het virus is geen normale griep. Verslaggever Tom van 't Einde zet op een rij hoeveel erger het coronavirus is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.