CDA en GroenLinks willen dat mannen een boete krijgen als ze weigeren om mee te werken aan de ontbinding van hun religieus huwelijk, als de vrouw daar om vraagt. Nu zitten zo’n 1000 islamitische en orthodox joodse vrouwen in Nederland gevangen in hun huwelijk. Ze kunnen voor de wet een scheiding aanvragen van hun burgerlijk huwelijk, maar als ze ook getrouwd zijn binnen de traditie van hun geloof moet de geestelijke daar ook mee instemmen. En dat laatste is in Nederland, waar staat en kerk gescheiden zijn, bijna onmogelijk als de man niet instemt.

Kamerleden Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Madeleine van Toorenburg (CDA) willen dat de minister van Justitie en Veiligheid onderzoekt hoe mannen ook wettelijk gedwongen kunnen worden mee te werken aan de ontbinding van het religieuze huwelijk. Ze dienen daarom vandaag een motie in. Van Toorenburg vindt dat de vrouwen geholpen moeten worden omdat huwelijksdwang verboden is: “Deze vrouwen moeten uit hun gevangenschap komen.” Kathalijne Buitenweg zegt: “Je hebt het recht om een eigen partner te kiezen, dus dan moet je ook het recht hebben om van iemand af te komen en een echtscheiding aan te vragen.” Een dagelijkse boete voor de man die de scheiding tegenhoudt zou volgens de Kamerleden een goede optie zijn.

Als een islamitische vrouw weg wil bij haar man is een religieuze scheiding erg belangrijk. Want zonder toestemming van haar man en een geestelijke kan de vrouw verstoten worden door haar familie als ze toch de man de rug toekeert. Hoewel in Nederland je voor de wet niet met meerdere vrouwen getrouwd kan zijn, kunnen mannen op religieuze gronden wel met meerdere vrouwen verbindingen aangaan. Veel mannen staan dan niet toe dat hun eerste vrouw van ze scheidt. Als de vrouw dan toch een relatie met iemand anders aan zou gaan, pleegt ze volgens het islamitisch recht overspel. Eerder maakte EenVandaag een reportage over Yasmine die op deze manier gevangen zat in een religieus huwelijk. Bekijk deze hieronder. 

audio-play
Gevangen in je huwelijk

Activiste Shirin Musa van de vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom is dolblij met de motie van de Kamerleden. “Het is een gedroomde motie. Nederland neemt baanbrekende stappen op dit dossier. Ik hoop nu dat ons land dit ook internationaal agendeert.” Musa werd in Nederland bekend als de eerste islamitische vrouw die een religieuze scheiding regelde via het Nederlands recht. Na haar echtscheiding maakt ze zich hard voor andere vrouwen die ook gevangen in hun huwelijk zitten. Mede door haar is dit onderwerp op de politieke agenda gekomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.