CDA en CU willen voortaan de recreatieve harddrugsgebruiker op de bon slingeren. Deze oproep doen de partijen aan de vooravond van de justitiebegroting. "Hou festivalgangers met een pil op aan en leg ze een boete op", zegt Madeleine van Toorenburg (CDA).
Na de liquidatie op strafrechtadvocaat Derk Wiersum is er volgens de christelijke partijen in de coalitie een nieuwe realiteit ontstaan. Beide partijen vinden het onverteerbaar dat volgens hen de gebruiker nu vaak buiten schot blijft.
Paar honderd euro boete
Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA): "De festivalganger die nu een lijntje neemt op een festival of een pilletje, komt er nu veel te makkelijk mee weg. Zij houden met hun gebruik de georganiseerde misdaad in stand. De harddrugsgebruiker niet echt strafrechtelijk vervolgen; die fase zijn we wat ons betreft echt voorbij.
Ook kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) wil dat de gebruiker in de kraag gevat wordt. "Wij willen dat er gehandhaafd gaat worden op plekken waarvan we weten dat er veel gebruikt wordt. Dat is bijvoorbeeld op festivals. Het is simpelweg strafbaar om een pil in bezit te hebben, of een gram coke. Je kunt er een fikse boete van een paar honderd euro voor krijgen of in zwaardere gevallen zelfs een taakstraf of een gevangenisstraf. Laten we de wet dan ook gaan handhaven op dit punt."
'Wie niet luistert moet voelen'
Het CDA vindt het verstandig om de gebruiker van harddrugs aan te spreken op zijn morele verantwoordelijkheid, maar volstrekt onvoldoende. "We spreken ze al aan, maar kennelijk wil de drugsgebruiker niet luisteren", zegt Van Toorenburg. "Dan moeten ze maar voelen. Strafrechtelijk vervolgen dus, zodat festivalganger ook echt begrijpt dat het strafbaar is als hij harddrugs gebruikt."
Volgens van der Graaf is handhaving ook nodig, om de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. "Ik weiger te accepteren dat drugsgebruik volslagen normaal is geworden. De minister zegt de strijd te willen aanbinden tegen criminaliteit. Dat kan hij alleen op een geloofwaardige manier doen, als hij de wet gaat handhaven."
'Niet te handhaven'
Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond vind het een onzalig plan van beide regeringspartijen. "Ik vind dit geen goed plan. Dit is voor politiemensen absoluut niet te handhaven. We kunnen amper de grote boeven pakken. Je zet hiermee het vertrouwen van de politie op het spel. Geen handige uitspraak dit."
Struijs zit veel meer in preventie en het voorlichten van de gebruiker, dan het op de bon slingeren van festivalgangers. "Het is al 30 jaar strafbaar, en 30 jaar gedogen we het. Nu zouden we dus weer terug moeten in de tijd, terwijl ons dat geen steek geholpen heeft. Ik geloof echt in een andere aanpak. De gebruiker voorlichting en op de consequenties wijzen. En ondertussen de grote boeven oppakken en bestrijden."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.