Het niveau van sommige rijexamenkandidaten is zo bedroevend slecht dat rijexaminatoren gewoon bang zijn in de auto te stappen. Sommigen spreken zelfs over het vragen van gevarengeld. De cijfers lijken hen gelijk te geven: slechts 50 procent van de rijexamenkandidaten slaagt bij de allereerste poging voor het rijexamen. Maar hoe kan het dat het niveau zo achteruit is gegaan?
Een belangrijke oorzaak zou te vinden zijn in het aanbod van stuntpakketten door rijscholen. Dat stelt Peter van Neck van de Vereniging Rijschool Belang. Sommige rijscholen laten mensen zelfs al afrijden na 4 lesuren, terwijl je volgens het CBR gemiddeld 38 nodig hebt. Een ander probleem zijn de theorie examens. Daarbij laten rijscholen juist weer mensen slagen door middel van het toepassen van trucjes. Je hoeft niet precies te weten hoe het zit, want aan de vraagstelling zou je al kunnen zien of je met ja of nee moet antwoorden. In het programma EditieNL namen ze de proef op de som.
Er is nu aan de bel getrokken in Den Haag en volgende maand start er een social media campagne om mensen bewust te maken dat je rijbewijs halen in 10 dagen misschien niet zo’n goed idee is.
Maar hebben we in de toekomst nog wel een rijbewijs nodig? De zelfrijdende auto is immers in opmars? Autojournalist Carlo Brantsen denkt dat dat nog wel even duurt: “Het duurt nog wel een jaar of 30 voordat de zelfrijdende auto echt wordt ingevoerd. We zitten nu qua ontwikkeling op niveau 2 en we moeten naar niveau 5, dus het rijbewijs hebben we nog wel een hele tijd nodig.”
Voor de rij instructeurs is het echter te hopen dat er sneller een oplossing komt, want situaties als deze zijn niet goed voor je hart:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.