De paniek in de bloemensector was groot toen het coronavirus toesloeg. Ook voor exporteur Jan de Boer zag het er buitengewoon somber uit. Maar door een flinke krachtsinspanning wist hij zijn bedrijf door de eerste maanden van de crisis heen te helpen.
Op vrijdag 13 maart stortte de wereld van Jan de Boer in. Spanje, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Singapore: al zijn afzetmarkten gingen in lockdown. Het bedrijf waarin hij 30 jaar had geïnvesteerd zag de omzet kelderen naar 0 euro. In 1 dag, want de Aalsmeerse veiling verkocht bijna niets meer. Niet op die vrijdag, niet op de maandag erna, en ook niet op de dinsdag daarna. Ineens stonden er gesprekken met de bank in de agenda: hoe gaan we dit redden? Al zijn 60 medewerkers zaten plotseling thuis, in de haastig opgetuigde NOW-regeling. Toch wist hij in de afgelopen 5 maanden zijn bedrijf te redden.
Omzet dánkzij lockdown
In de eerste maand van de coronacrisis zat de schrik er flink in. Net als in veel andere sectoren leken kwekers en handelaren af te stevenen op het grootste rampjaar ooit, met dreigende ontslagen en faillissementen. De sierteelt is een van de grootste exportsectoren van Nederland, met een jaarlijkse omzet van 9 miljard euro. Veel ondernemers waren bang hun positie als wereldmarktleider te gaan verliezen. Maar uiteindelijk blijkt in juli dat het noodfonds van 600 miljoen euro nauwelijks wordt aangesproken. Er is dan maar 150 miljoen uit het fonds gebruikt.
De sector blijkt zich onverwacht erg goed te houden. Volgens Jan de Boer komt dat ironisch genoeg juist door de lockdown. "Mensen zaten ineens thuis, en wilden het daar gezellig maken en gingen bloemen kopen", blikt hij terug. "En er ontstond een fantastische saamhorigheid, iedereen ging zijn lokale kweker of bloemist ondersteunen."
Heel stil
De zomer gebruikte Jan de Boer om met een bestelbusje door Europa te rijden en zijn klanten te bezoeken. Om te ontdekken hoe het met ze gaat, om te zien waaraan ze behoefte hebben.
"Ik was in Italië, en daar werd ik toch wel echt erg stil van", vertelt hij. "Mijn markt is natuurlijk bloemen voor bruiloften. Die werden niet meer gehouden. Wel bloemen voor begrafenissen. In Noord-Italië kwam in maart en april het leger aan de deur met de urn waarin je overleden familielid zat. Daar werd ik heel stil van."
Nieuw kantoor in Hongkong
Naar de bank hoefde Jan de Boer uiteindelijk niet: "Samen met andere bedrijven, met concullega's en investeerders hebben we de koppen bij elkaar gestoken en ervoor gezorgd dat het bedrijf door kan." De 60 medewerkers zijn allemaal weer aan de slag, ze zijn uit de NOW-regeling. En de omzet is weer aangetrokken naar ongeveer 80 procent van wat het was. "We hebben zelfs een nieuw kantoor in Hongkong kunnen openen."
"Niet iedereen in de sierteelt sector springt er zo goed uit", benadrukt De Boer. "Bedrijven die vooral naar Amerika exporteren zitten nog steeds erg in de problemen, omdat het virus daar natuurlijk enorm toe heeft geslagen. Maar voor mij komt het goed in 2020."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.