Een nieuwe sneltest van onderzoeksinstituut TNO wordt binnenkort getest in een teststraat van de GGD in Amsterdam. De sneltest is voor een eerste technische toets bij het RIVM geslaagd en kan mogelijk de druk bij de GGD verlagen.

De testmethode die de GGD op dit moment gebruikt in de teststraten is betrouwbaar, maar vraagt ook veel van de laboratoria. Daarbij zorgt de PCR-test, zoals de methode heet, voor een tekort aan materialen. Grootschalig testen is daardoor een enorme uitdaging. Vorige week bleek al dat scholen en zorginstellingen zelf commerciële coronatesten inkopen, omdat medewerkers te lang thuiszitten.

De helft goedkoper

Onderzoeksinstituut TNO heeft de goedkope en betrouwbare sneltest ontwikkeld die binnenkort wordt gebruikt. De methode maakt testen eenvoudiger, met minder tussenstappen. Daardoor kan de sneltest van TNO naar verwachting ruim de helft goedkoper worden dan de PCR-test die nu wordt gebruikt in de GGD-teststraten.

Alle materialen voor de nieuwe sneltest kunnen in Nederland geproduceerd worden. In tegenstelling tot de materialen voor de testen die nu worden gebruikt door de GGD. Voor de benodigde enzymen wordt nationale productie opgezet door chemiebedrijf DSM. Dat maakt Nederland onafhankelijk van buitenlandse leveranciers en concurrentie.

Klaar in 45 minuten

Wie een afspraak heeft bij de GGD krijgt op dit moment een moleculaire test, ook wel PCR-test genoemd. Deze testen worden in grote getale afgenomen en op een andere plek geanalyseerd. Daardoor duurt over het algemeen 24 tot 48 uur voordat de uitslag bekend is. De nieuwe methode van TNO wordt op locatie afgenomen en geanalyseerd. Zo kan de uitslag van de test binnen 45 minuten binnen zijn.

TNO is niet de enige met een sneltest, want er zijn verschillende sneltesten op de markt. Bij de meeste testen wordt bloed getest op antistoffen of antigenen; moleculen die antistoffen aanmaken. Voor deze testen is eerder gewaarschuwd, want ze zouden niet betrouwbaar zijn. Wereldwijd zijn er voor zover bekend 168 sneltesten in omloop. In Nederland zijn er 23 COVID-19-sneltesten in verschillende fases van onderzoek en validatie. De test van TNO is al in een ver stadium in het onderzoek.

Zo werkt de sneltest van TNO

audio-play
Een nieuwe, veelbelovende corona-sneltest wordt binnenkort getest door de GGD in Amsterdam. Binnen een uur moet iemand daarvan de uitslag kunnen krijgen. TNO-onderzoeker Bart Keijser ontwikkelde de test en legt uit hoe het werkt.

Teststraat van de toekomst

Volgens TNO-onderzoeker Bart Keijser kan het, als het goed gaat met de test in Amsterdam, snel gaan. "We gaan binnenkort testen met de sneltesten én de PCR-test, om te kijken of de resultaten van de twee tests overeenkomen. Als dat zo is, kunnen we de inzet van de sneltesten snel uitrollen. Alle benodigde materialen zijn in het land", vertelt hij.

"Je kan bij wijze van spreken een uur op de uitslag wachten. We hoeven namelijk geen monsters meer naar een lab te rijden, maar richten bij de GGD-teststraten ruimtes in om de sneltesten uit te voeren", zegt Keijser.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.