Een week voor de verkiezingen staan coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gezamenlijk op 76 zetels in de zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos. De zetelverdeling blijft vrijwel stabiel ten opzichte van een week geleden.

De coalitiepartijen halen daarmee vlak voor de verkiezingen in de peiling samen evenveel zetels als ze deden bij de verkiezingen van 2017. Dat was 4 jaar geleden heel anders. Toen stonden coalitiepartijen VVD en PvdA na een volle regeertermijn juist op flink verlies. Zij haalden een week voor de verkiezingen in 2017 samen slechts 37 zetels in de peiling van Ipsos.

Coalitiepartijen concurreren met elkaar

Met nog een week te gaan zijn kiezers in de peiling niet zekerder geworden van hun stemkeuze. Dat de coalitie toch stabiel is, komt grotendeels doordat de regeringspartijen vooral met elkaar concurreren. Een grote groep kiezers twijfelt nog tussen de VVD en het CDA. Ook de ChristenUnie wisselt de laatste maanden vooral kiezers uit met het CDA.

D66 heeft een brede groep partijen als concurrent: aan ene kant coalitiepartner VVD, aan de andere kant GroenLinks, de PvdA en de SP.

Volledige regeertermijn: VVD op winst, D66 op verlies

De VVD staat op 39 zetels (+1). Ook de ChristenUnie staat een zetel hoger dan vorige week, die partij noteert 6. Het CDA staat op 17 (-1), D66 staat stabiel op 14 zetels.

Vergeleken met het aantal zetels dat de partijen bij de vorige verkiezingen haalden, staat van de coalitiepartijen alleen de VVD op winst: in de peiling haalt de partij van Mark Rutte 6 zetels meer dan in 2017. D66 verliest er juist 5, de partij haalde er 4 jaar geleden nog 19. De christelijke partijen staan na 4 jaar regeren op vrijwel hetzelfde aantal zetels als ze nu in de Tweede Kamer hebben.

De peiling van 9 maart 2021

JA21 naar 2 zetels

Op rechts staat de PVV deze week stabiel op 21 zetels, Forum voor Democratie blijft op 4. Ook op links gebeurt weinig: GroenLinks verliest een zetel en staat op 12, ook de PvdA zakt er een en staat nu op 11, de SP blijft op 10.

Van de nieuwe partijen staat JA21 nu op 2 zetels (+1). Volt haalt dat net niet en blijft op één. Er is ook animo voor BIJ1, Code Oranje, de BoerBurgerBeweging en De Piratenpartij, maar deze partijen halen in de peiling te weinig stemmen voor een zetel.

audio-play
Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 2.006 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 5 tot en met 8 maart 2021.

Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.