Inwoners van de Londense wijk Shoreditch kunnen afstemmen op het 'veiligheidskanaal' van hun buurt, zij zien dan alle beelden die beveiligingscamera's op straat opnemen. Zien zij iets verdachts, dan kunnen zij de politie inschakelen. Het model voor een veilige samenleving? Of bespiedt straks de ene helft van de Britten de andere?
Londenaren worden vrijwel constant in de gaten gehouden. Op straat, in de metro, in de winkel en op de werkplek, overal hangen camera's. In geen ander land is de camera-dichtheid per inwoner zo hoog als hier. Ook elk ritje in de auto wordt vastgelegd en voor twee jaar bewaard. En wie met de metro reist, kan in de toekomst rekenen op een bewakingssysteem van 'slimme' camera's, die de tubemanagers automatisch alarmeren als ergens verdachte bagage rondslingert of als een passagier zich raar gedraagt. Maar de 'surveillance maatschappij' stopt daar niet. Engeland houdt ook een grote database bij met biometrische gegevens en DNA-matriaal, dat gebruikt wordt voor paspoorten, visa's en identiteitskaarten. Instituten die alle gegevens bijhouden, wisselen steeds meer informatie met elkaar uit. Wie bekijkt en onderzoekt al die informatie? In de Londense achterstandswijk Shoreditch zijn dat straks de inwoners zelf.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.