Geen aanvallen meer vanuit de Gazastrook en een einde aan de aanvallen óp diezelfde Gazastrook. Dat is de basis voor het ‘bestand’ tussen Israel en Hamas dat vandaag ingaat. Het zoveelste bestand? Inderdaad, met als verschil dat er nu geen sprake is van een eenzijdige, in Hamas-terminologie gevatte ‘hudna’, maar van het vrijere ‘tahadiyeh’.

Hudna heeft de letterlijke betekenis van ‘wapenstilstand’ of ‘rust’ en gaat terug op een het verdrag van Hydaybiyyah waar een bestand tussen de profeet Mohammed en de Koresh-stam wordt geregeld. Volgens islamgeleerden zou een hudna met niet-moslims maximaal 10 jaar moeten beslaan, alleen gelden als moslims de onderliggende partij zijn en verbroken mogen worden als de moslimpartij weer op krachten is.

En juist deze interpretatie, in combinatie met een serie aan verbroken hudna’s in de laatste jaren hebben de term niet echt populair gemaakt in Israel. Komt nog bij dat hudna’s doorgaans eenzijdig door Hamas worden afgekondigd, volgens Israel met als doel op adem te komen van de gevechten en de tekorten weer aan te vullen om uiteindelijk met frisse moed de strijd weer te kunnen hervatten. Dus los van de vraag wie verantwoordelijk is voor het verbreken van zo’n hudna, kunnen we constateren dat de term niet zo effectief meer is.

En dus haalden de Egyptenaren de afgelopen week de term ‘tahadiyeh’ van stal. De tahadiyeh is een korte termijn bestand van ongeveer een jaar, hoewel er geen vaste regels over de duur zijn afgesproken. Een tahadiyeh kan eventueel verlengd worden. Ook zou een tahadiyeh niet eenzijdig zijn, maar doorgaans met (mondelinge) instemming van beide partijen tot stand komen. Dat lijkt nu het geval, dus in die zin heeft een tahadiyeh wellicht een grotere kans van slagen dan de eenzijdige ‘bestanden’ die in het verleden zijn afgesloten.

Of gaat het slechts om oude wijn in nieuwe zakken en volgt de tahadiyeh hetzelfde patroon van relatieve rust, gevolgd door een nieuwe geweldsuitbarsting zoals eerder bij de verschillende hudna’s?

Een semantisch verschil of niet, of er daadwerkelijk resultaten worden geboekt zal de tijd moeten leren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.