Het handhaven van de coronamaatregelen leidt tot meer geweld en agressie tegen boa's. Dat stelt de BOA-bond. "Het raakt mensen in hun levensvrijheid en daarom escaleert het snel," zegt de voorzitter. De boa's vragen daarom om meer verdedigingsmiddelen.

Afgelopen paasweekend ging het mis in Rotterdam. Als twee boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) in Rotterdam-Zuid een groep jongeren willen aanspreken en attenderen op het feit dat ze afstand van elkaar moeten houden, slaat de sfeer al snel om.

Vechtpartij

Op het moment dat de boa's besluiten de jongeren te bekeuren, ontstaat er een vechtpartij. De boa's drukken vervolgens op een noodknop, waardoor er nog tien handhavers ter plaatse komen. Als na een kleine tien minuten ook de politie arriveert komt het pas tot bedaren. Bij de vechtpartij raakten vijf boa's gewond, twee van hen moeten door hun verwondingen naar het ziekenhuis. Twee verdachten zijn tot nu toe opgepakt.

Volgens Eric Lakenman, voorzitter van de Nederlandse BOA-bond, staat dit incident niet op zichzelf. "De incidenten nemen toe in ernst en in aantal. Wat we horen is dat er vooral meer gespuugd wordt," vertelt hij. Volgens hem lijkt het alsof steeds meer jongeren een kat-en-muisspel spelen met de handhavers en dat deze situaties snel escaleren naar spugen en bedreigingen.

'Je pakt iets van mensen af'

Maar het zijn niet alleen jongeren die voor overlast zorgen. "We zien het door alle leeftijdslagen heen. Ook oudere mensen die met elkaar in het park aan het recreëren zijn, worden boos. Dit zijn dure boetes, 400 euro per persoon, en het raakt mensen in hun levensvrijheid en daar zit emotie achter. Je pakt iets van me af en dan maken ze een analyse: wie heb ik voor me staan."

De boa's doen nu een dringend beroep op minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Ze willen snel een toezegging dat ze de beschikking krijgen over verdedigingsmiddelen.

'Zorg dat ze zich kunnen verdedigen'

Er liepen al gesprekken met de minister over het toevoegen van een wapenstok en pepperspray aan de uitrusting van de boa's. De BOA-bond maakt zich hier al langer hard voor, maar stuitte tot nu toe altijd op verzet vanuit de politiek en politie.

"Wij hebben een brief gestuurd aan de minister: U zet ze in de frontlinie neer, zorg dat ze verdedigingsmiddelen krijgen. Zorg dat ze zich kunnen verdedigen," roept Lakenman op.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.