Steeds meer Nederlanders nemen een drone mee op vakantie, maar deze drones zijn lang niet altijd verzekerd. Dit blijkt uit onderzoek van verzekering vergelijker Independer. Maar deze verzekering geldt alleen wanneer de droneregels van de vakantiebestemming worden nageleefd. De lokale regels verschillen onderling flink.
Op vakantie naar Griekse eilanden in een azuurblauwe zee of het uitgestrekte berglandschap in Ierland. Het moment je drone erbij te pakken om het landschap op grote hoogte vast te leggen. Wie zorgeloos wil vliegen met zijn of haar drone kan beter voor vertrek de reisverzekering en de droneregels van de vakantiebestemming goed doornemen.
Vaker niet dan wel verzekerd
Uit onderzoek van verzekerkingsvergelijker Independer bljkt dat bij sommige reisverzekeraars drones uitgesloten zijn. “Er waren maar drie verzekeringen die expliciet aangaven dat de drone verzekerd is en vijf waar de drone niet verzekerd is. De rest is grijs gebied”, vertelt Coen de Ruiter, directeur bij Independer.
Een drone is dus vaker niet meeverzekerd dan wel, maar soms is het ook niet duidelijk. Zo kan bijvoorbeeld de camera onder de drone wél verzekerd zijn, maar de drone zelf niet. Wanneer je van plan bent een drone mee te nemen in de koffer op vakantie is het verstandig je verzekeraar te bellen en er expliciet naar te vragen.
Krijg ik mijn schade vergoed?
Als je met een hobbydrone schade maakt of iemand verwondt, in Nederland of op vakantie, kan meestal een beroep gedaan worden op de aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan alleen wanneer tijdens het vliegen de regels zijn gevolgd.
“Wat mensen vaak niet weten is dat in het buitenland de regels heel anders kunnen zijn dan in Nederland. In Spanje is het bijvoorbeeld strikt verboden boven het strand te vliegen met een drone”, zegt de Ruiter. Naast dat eventuele schade niet wordt vergoed, kunnen ook flinke boetes uitgedeeld worden bij het overtreden van deze regels.
Alleen in de tuin
“In Duitsland mag je best veel, maar daar moet je bijvoorbeeld een sticker op je drone plakken met jouw naam en adres”, vertelt Wiebe de Jager, oprichter van het platform Dronewatch. “En wat mensen vaak niet weten is dat in Griekenland veel militaire bases zijn, daar mag je absoluut niet filmen.”
Maar ook in Ierland kan je niet zomaar vliegen, hier moet de drone geregistreerd worden en in België is vliegen alleen toegestaan op privéterrein tot tien meter hoogte. Niet alle regels zijn zo specifiek. Over het algemeen geldt dat boven mensen, wegen en in de buurt van een vliegveld niet gevlogen mag worden.
Duidelijkere regels
Toch is het lastig de officiële regels te achterhalen. “Er zijn websites waar regels op verzameld staan, maar meestal is dat geen officiële informatie. Dan moet gekeken worden op de website van bijvoorbeeld het ministerie van transport van het betreffende vakantieland”, vertelt de Jager.
“Ik denk dat nog veel verbeterd kan worden aan de informatievoorziening naar de dronevlieger, zeker als het gaat om andere landen”, vervolgt de Jager. Mogelijk zou er dit jaar meer duidelijkheid kunnen komen over regels in Europa.
Droneregels in Europa
Het Europese Parlement heeft nieuwe wetgeving in gang gezet die de droneregels in alle EU-landen gelijk moet maken. Voor wie verward is door alle verschillende regels, op deze interactieve kaart kan per vakantiebestemming opgezocht worden wat wél en niet mag.
Blijf je in Nederland? Dit zijn de regels voor het gebruik van drones:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.