Artsen vragen soms vanwege ‘medisch noodzakelijke’ redenen om een specifiek medicijn. Toch kiezen apothekers vaak voor een alternatief. Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat meer dan een kwart van mensen die een merkmedicijn voorgeschreven krijgt, problemen heeft dit middel mee naar huis te krijgen.

Normaal gesproken schrijft een arts niet een merkmedicijn voor, maar alleen de werkzame stof van het middel. De apotheker bepaalt vervolgens welk merk de patiënt mee naar huis krijgt. Soms is het noodzakelijk dat patiënten een specifiek merk krijgt van een bepaald medicijn, bijvoorbeeld vanwege een allergie. De arts geeft dit dan aan met de term ‘Medische Noodzaak’ of ‘m.n.’

'Er wordt te makkelijk met medicijnen gewisseld'

Aan het onderzoek deden ruim 8500 mensen mee. Bijna 2900 van de deelnemers kregen een merkmedicijn voorgeschreven, maar in 28% van de gevallen was het moeilijk het specifieke medicijn mee te krijgen.

De Patiëntenfederatie Nederland vindt dat patiënten altijd het voorgeschreven middel moet krijgen als de arts medische noodzaak op het recept zet. “Er wordt te makkelijk met medicijnen gewisseld”, aldus Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. “Apothekers zeggen soms dat het van de zorgverzekeraar moet, maar die medische noodzaak is er juist om dat te omzeilen.”

Bijwerkingen

Patiënten kunnen bij een ander merk dan voorgeschreven bijwerkingen ervaren. Sabine Fien-Bleeker kreeg vier jaar geleden reuma na een zwangerschap. De medicijnen die ze kreeg leidden tot ernstige hoofdpijn, het alternatief werkte wel goed. Dit jaar kreeg ze daarvoor een herhaalrecept met de aantekening ‘medische noodzaak’. De apotheker besliste anders. “Ondanks die aantekening moest ik een ander medicijn proberen. Dan moest ik  paracetamol nemen tegen de bijwerkingen. Ik vind het niet kunnen, ik heb het meerdere malen aangegeven, maar er wordt niet naar geluisterd.” 

Kosten

Apothekers vinden juist dat artsen vaak te makkelijk specifieke medicatie voorschrijven met de aantekening medische noodzaak. “Ik vertrouw een huisarts op zijn diagnostische kennis, maar een huisarts mag mij vertrouwen op mijn geneesmiddelen kennis”, vertelt apotheker Aris Prins.

Ook kosten spelen een rol. “We hebben in Nederland gekozen voor beleid om de geneesmiddelprijs te drukken, en dat is ook wat ik aan de balie uitvoer. Naar aanleiding van het onderzoek van de Patiëntenfederatie hebben zich honderden mensen met klachten over medicijnen gemeld via het Nationale Zorgnummer. De Patiëntenfederatie Nederland heeft haar rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.