Spyshops moeten binnen 8 weken beschikken over een vergunning. Dat heeft burgemeester Halsema van Amsterdam bepaald in een Aanwijzingsbesluit, ingezien door EenVandaag. Het gemeentebestuur wil zo zware en ondermijnende criminaliteit tegengaan.

Volgens de politie blijkt dat "spyshops veel criminele klanten hebben, de anonimiteit van de klanten waarborgen en dat er (grote) contante geldbedragen in omgaan." De politie constateert dat "de spyshopbranche ondermijnende criminaliteit faciliteert met tevens een risico op openbare orde incidenten."

Geen gewone goederen

Burgemeester Femke Halsema voegt hieraan toe: "De producten die in spyshops worden aangeboden worden veelal afgenomen door criminelen en gebruikt voor zware criminaliteit en excessief geweld. De openbare orde wordt daardoor ernstig verstoord, zoals bijvoorbeeld ondervonden bij liquidaties en andere schietpartijen (met soms willekeurige slachtoffers) die hebben plaatsgevonden in Amsterdam."

Voorheen werden spyshops nog als 'gewone' winkels behandeld, maar met deze aangekondigde vergunningsplicht wil de gemeente Amsterdam strenger toezicht en handhaving op de branche mogelijk maken. Op vergunningsaanvragen van spyshops zal de Wet Bibob van toepassing zijn. Betrokken ondernemers kunnen daardoor worden getoetst op integriteit en eventuele criminele banden.

info

Wet Bibob

Met Wet Bibob wordt voorkomen dat de overheid criminelen en hun stromannen faciliteert. Ook wordt daardoor de concurrentiepositie van bonafide ondernemers beschermd. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan het bevoegde bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.

Veel contant geld

Spyshops zijn winkels waar spionagemateriaal als (verborgen) camera's, microfoons of autovolgsystemen te koop zijn, maar ook bijvoorbeeld electronica om afluisterapparatuur te detecteren. Apparatuur die zeer geliefd is bij criminelen en waarmee het werk van politie en justitie moeilijker wordt gemaakt. In Nederland zijn zo'n dertig spyshops actief. Eind vorig jaar sloot de Amsterdamse burgemeester al spyshop SpyCity na een poging tot liquidatie van de bedrijfsleider. De politie vond in het pand veel contant geld.

In Huizen werd in 2015 spyshopmedewerker Ronald Bakker uit Nieuwegein doodgeschoten. Vermoed wordt dat de criminele organisatie van Redouan Taghi hierachter zit. Taghi zou ook de opdrachtgever zijn van de moord op advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd vorige week geliquideerd in Amsterdam.

Lees ook

'Alsof ik onder curatele wordt gesteld'

Spyshophouder Dick Offringa is één van de Amsterdamse winkeliers die aan de vergunningsplicht moet gaan voldoen. Hij heeft er gemengde gevoelens bij.

"Ik doe dit al 41 jaar, maar ik vind het wel raar dat het nu aan het einde van mijn carrière voelt alsof ik onder curatele word gesteld. Ik hou me aan de regels en zoek de criminaliteit niet op."

audio-play
Amsterdam pakt spyshops aan in strijd tegen zware criminaliteit en geweld

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.