Kristel Groenenboom was 23 toen ze het miljoenenbedrijf van haar vader overnam. "Het is ontzettend belangrijk dat er diversiteit is in een bedrijf. Dan worden er betere beslissingen genomen." Dochters nemen steeds vaker het bedrijf van hun ouders over.
In de top van het bedrijfsleven schitteren vrouwen in afwezigheid. Maar: bij familiebedrijven zijn het steeds vaker vrouwen die met de scepter zwaaien.
Vooroordelen
Het containerbedrijf van Kristel bouwt en repareert containers en bestaat uit 27 overdekte bedrijfshallen, een straalloods en een spuiterij. De 30 werknemers die het bedrijf telt zijn bijna allemaal man. Zij moesten in het begin even wennen toen er een vrouw aan het roer kwam te staan.
Als jonge vrouw en eigenaar van een bedrijf dat traditioneel gezien een mannenbolwerk is, heeft Kristel aan de lopende band te maken met vooroordelen. "Mannen denken vaak dat ik de secretaresse ben." Ook vragen als: 'Aan wie kan ik hier de technische vragen stellen?' of 'Kun je vragen of de baas even komt?' heeft ze in de 10 jaar dat ze nu directeur is allemaal weleens gehoord.
'Vrouwelijk naakt aan de muur is oké'
Dat de containerbranche een mannenwereld is, is ook terug te zien in haar bedrijf. Op een muur in een van de loodsen hangen posters met vrouwelijk naakt. "Ik vind dat prima", lacht Kristel. "De regel is dat ze alleen hier mogen hangen, en niet in de kantine of op kantoor." Zelf zou ze graag meer vrouwen in haar bedrijf willen. "Maar die zijn in de technische sector nog moeilijk te vinden."
Om jonge meiden enthousiast te maken voor de techniek én om te laten zien dat je als directeur heus niet altijd een man, blank en van middelbare leeftijd hoeft te zijn schreef ze het boek Mag ik meneer Kristel even spreken? "Het is ontzettend belangrijk dat er diversiteit is in een bedrijf. Dan worden er betere beslissingen genomen", meent ze.
Zakenvrouw van het jaar
De echte top van alle zakenvrouwen werkt in familiebedrijven. Dat blijkt uit de lijst van honderd succesvolle vrouwelijke ondernemers, TheNextWomen, een carrièreplatform voor zakenvrouwen. Op de lijst staan vrouwen die een omzet maken van 2 tot 50 miljoen euro per jaar. Aukje Kuypers staat bovenaan de lijst. Ze is algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers.
Toen ze in 2018 tot 'zakenvrouw van het jaar' werd uitgeroepen, refereerde ze tijdens haar speech aan een protestlied van haar oudtantes. "Zij mochten van hun vader, mijn opa, alleen maar administratieve klusjes doen omdat hij techniek een mannenzaak vond. Gelukkig zijn de tijden veranderd."
Aukje is nu de baas van haar broer
Voor haar vader maakte het niet uit of haar broer, of haar zus of zij het bedrijf over zou nemen. Aukje is nu de baas van haar broer Bas, die ook in het bedrijf werkt. "We doen op deze manier allebei waar we goed in zijn. Ik zie mezelf niet als manager", vertelt Bas.
Het familiebedrijf bestaat sinds 1921. Aukje is de vierde generatie. Ze is opgegroeid met het bedrijf, maar heeft nooit de druk gevoeld om het over te nemen. Of haar vader Wim trots is? "Trots is niet zo snel een woord dat hij gebruikt", vertelt Aukje. "Maar hij is hartstikke blij het bedrijf in de familie te hebben."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.