Veilig Verkeer Nederland roept op om Uber van de weg te halen. "Vier doden in zes weken tijd. Het is tot hier en niet verder." Het taxibedrijf moet zich aan dezelfde regels houden als alle anderen, zegt woordvoerder Rob Stomphorst.

Veilig Verkeer Nederland zegt vooral 'alarm te willen slaan' met de oproep tot het verbannen van Uber. "Wat speelt hier en waar stappen mensen bij in de auto?"

Druk bij chauffeurs verminderen

"De chauffeurs van Uber rijden onder grote druk", aldus Stomphorst. "Uber-chauffeurs hebben heel veel ritten op een dag en staan buiten de reguliere wetten voor taxichauffeurs. Wij willen ervoor zorgen dat de druk bij hen vermindert."

Maatregelen na de dodelijke ongelukken lijken erg langzaam op gang te komen. "Als dit soort incidenten met een elektrische auto waren gebeurd, dan waren die gelijk verbannen tot nader onderzoek", zegt Stomphorst. "Dat zie je ook met de Stint: die is direct in de ban gedaan. Met Uber lijkt dit veel lastiger te zijn." Veilig Verkeer Nederland wil graag de koppen bij elkaar steken, zeker ook met Uber zelf. "Ook voor het bedrijf is het nieuws heel slecht."

info

Reactie Uber

Uber zegt in een reactie dat het bedrijf zich aan dezelfde wettelijke eisen houdt als andere taxibedrijven. "Onze rijtijdlimiet is zelfs strenger dan in de voorschriften staat. Onze chauffeurs mogen in 24 uur tijd maximaal 12 uur rijden. Als ze die limiet hebben bereikt, worden ze automatisch uitgelogd en kunnen ze 10 uur lang niet inloggen." Het bedrijf zegt zich zorgen te maken over de ongelukken en kijkt of maatregelen nodig zijn.

Staatssecretaris

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, verantwoordelijk voor de taxidienst, snapt dat mensen bezorgd zijn na de reeks ongevallen met dodelijke afloop. Ze wil nog geen concrete stappen ondernemen. "Ik snap dat mensen zich ongerust voelen als ze horen over een ongeluk en dan over Uber in die situatie. We gaan eerst heel goed uitzoeken wat er precies aan de hand is, samen met de gemeente Amsterdam."

De staatssecretaris zegt met Uber in gesprek te zijn. Eerder sprak ze ook al met de taxidienst. "Als er bij Uber specifieke zaken zijn waardoor het minder veilig is, dan moeten we daar iets aan doen. Ze moeten zich aan alle veiligheidsregels houden, net als alle andere taxidiensten."

Lees ook

Harde concurrentie

CDA-Kamerlid Chris van Dam reageert in Radio EenVandaag op het standpunt van de staatssecretaris. "Het lijkt me heel verstandig om eerst de feiten op een rij te zetten." De ongelukken zouden met de concurrentie op de taximarkt te maken kunnen hebben, maar dat moet volgens Van Dam worden uitgezocht. "Je ziet dat het aanbod in taxi's enorm is toegenomen. Er moet harder gevochten worden om de klant en misschien leidt dat ook tot harder rijden. Het lijkt me verstandig om dat in beeld te krijgen."

Van Dam vindt dat áls Uber iets kan doen, het bedrijf dat verplicht is. "Als ze hun app kunnen aanpassen, dan moeten ze dat zo snel mogelijk doen." De veiligheid op de weg gaat boven alles. "Maar dat geldt voor alle taxichauffeurs en iedereen die op de weg is."

Luisteren

Handhaven

Gerrit van de Kamp (voorzitter van politievakbond ACP) denkt ook dat de taximarkt invloed kan hebben op de verkeersveiligheid. "De modellen, die zijn gebaseerd op snelheid en concurrentie, lokken een bepaalde vorm van extremiteit uit." Als vergelijkbaar geval haalt hij fietsbezorgservices als Deliveroo aan. "Het is ook daar continu zoeken op de markt naar waar gaten en ruimte zitten, als het gaat om goedkoper en sneller zijn. Daar zitten grenzen aan."

Van de Kamp vraagt zich hardop af wie, als er maatregelen komen tegen Uber, deze moet gaan handhaven. "Of je nu Uber verbiedt, of hun app aanpast: iemand zal dat moeten handhaven. En hoe doen we dat dan?"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.