Nu de bedrijfspanden leegstaan en het kouder wordt, staat de telefoon roodgloeiend bij de ongediertebestrijding: als de werknemer van kantoor is, dansen de muizen op de bureaus.
Vreemd geritsel, kleine zwarte stukjes en af en toe een hoge piep: het moment waarop de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Je hebt muizen. Of misschien nog erger, ratten. Nu de winter in aantocht is, trekt het knagend ongedierte massaal naar binnen. Dat gebeurt elk jaar in de herfstmaanden, maar de afgelopen weken heeft ongediertebestrijder Richard het drukker dan normaal.
Ratten en muizen vieren feest in het kantoor
Ratten en muizen hebben een hekel aan de kou waardoor ze in de koude maanden warme beschutte plekken proberen te vinden om daar hun jongen te krijgen, vertelt ongediertebestrijder Richard. "Doordat mensen nu thuiswerken staan er ontzettend veel panden leeg. Daarbij worden de periodieke controles van panden steeds geannuleerd óf uitgesteld door corona. Hierdoor hebben de muizen en ratten compleet vrij spel."
Daarnaast krijgen de ratten en muizen elke 6 weken jongen. We werken inmiddels al flink wat maanden thuis en ook de herfst heeft zijn intrede al gedaan, dus reken maar uit hoeveel nieuwe muizen en ratten er bijgekomen zijn. Volgens Richard groeit de populatie 'als een tierelier'.
Overal poep en aangevreten vuilniszakken
Wat de ongediertebestrijders dan aantreffen in zo'n pand? "Randjes vol keutels. Muizen poepen overal waar ze lopen, en dat is vaak langs de randen. Ook laten muizen loopsporen van buikvet achter. Dit zijn donkere sporen vet die ze uitscheiden, vaak is dit ook nog gemengd met urine", vertelt Floris Scheeler van ongediertebestrijdingsbedrijf Rentokil. Ook zij zagen de meldingen de afgelopen tijd flink stijgen.
"Ook zien we veel aangevreten vuilniszakken. En ratten maken eigenlijk altijd een soort toiletje: die poepen vaak op dezelfde plek." De grootte van de plaag kan per melding variëren. Floris vindt het lastig in te schatten om hoeveel muizen en ratten het concreet gaat bij een melding, omdat zij vaak alleen de sporen aantreffen. De muizen en ratten zijn dan al gevlogen.
Waar voedsel is, zijn muizen
"In de warme maanden hebben ze in de vrije natuur erg veel te eten. In deze tijd valt er minder te vinden door de kou: er zijn geen vruchten, geen granen, geen mais op het land, geen suikerbieten, geen aardappelen: alles wat ze eten", legt Floris uit.
Doordat er nu meer gebouwen leegstaan waar voedsel te vinden is, kunnen de muizen en ratten ongestoord hun gang gaan, vertelt hij. "Of het nou een fabriekshal, een kantoor, een bedrijfskantine of een verpakkingsruimte is: zodra er eten is, dan komen ze. Als ze geen eten vinden, lopen ze door. Tenzij er niks anders in de omgeving is, want dan hebben ze beschutting. Maar in principe is het zo dat als er geen eten en drinken is, ze ook weer weggaan."
Afval is het lievelingskostje
En nu denk je misschien: als er weinig mensen zijn, is er ook minder eten in een gebouw. Maar muizen en ratten komen ook met alle liefde op het afval af. En dat is er volgens ongediertebestrijder Richard in overvloed. Nu er minder, of geen, mensen op kantoor zijn, blijft het afval namelijk langer staan.
"Bij bedrijven wordt normaal één of twee keer per week de container geleegd. Tja, als die container niet buiten wordt gezet dan is dat een soort El Dorado voor die beesten. Dan is er een permanente voedselbron en dat zullen ze niet laten"
'Gouden combinatie'
"Het is momenteel iets wat we veel zien. De container wordt niet buitengezet en de vuilnisman heeft geen sleutel van dat hok en die rijdt dan gewoon door", vertelt Richard.
"Wij proberen de klant duidelijk te maken: wij hebben last van corona, maar die muizen en ratten laten zich daar niet van weerhouden. De lagere temperatuur inclusief het thuiswerken is eigenlijk een gouden combinatie voor deze beesten. Wij hebben het momenteel heel druk met zulke plagen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.