Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben voet aan de grond gezet in Ierland. Een bezoek aan dat land brengt waarschijnlijk veel herinneringen naar boven: in de jaren 70 deed hij er een uitspraak die hem nog steeds achtervolgt.

Het ging destijds natuurlijk wel om een veel jongere Willem-Alexander, die in 1978 met zijn ouders en broers op vakantie ging in Ierland. De vaste vakantieplaats Porto Ercole in Italië kon dat jaar niet worden aangedaan door terreurdreiging, dus week het prinselijk gezin - Juliana was nog net koningin - uit naar het Ierse plaatsje Sneem. De traditionele fotosessie die daarbij hoort duurde prins Willem-Alexander, toen elf jaar oud, net iets te lang. "Alle Nederlandse pers, oprotten!", riep hij. Het kwam hem direct op een waarschuwing van zijn moeder Beatrix te staan.

Kattenkwaad of een slechte opvoeding?

"Het was niets meer dan kattenkwaad", zegt journalist en koningshuiskenner Philip Dröge. Meer moet je er volgens hem niet achter zoeken. "Het paste sowieso in het patroon van die tijd', zegt Dröge, 'hij zat in een soort anti-journalisten periode." In de maanden ervoor had Willem-Alexander al een bal naar journalisten geschoten toen er voetballers op bezoek kwamen bij het paleis, en propjes naar journalisten geschoten tijdens het jaarlijkse defilé op Koninginnedag.

Maar zo licht zoals Philip Dröge er nu naar kijkt, zo zwaar tilden sommige journalisten destijds aan die incidenten. "Sommige journalisten spraken er schande van. Hij was veel te blasé en kreeg geen goede opvoeding, zei De Telegraaf."

'Soms wat wereldvreemd'

De koningshuiskenner wijt het aan de relatie tussen De Telegraaf en het Koningshuis. Daar waar de krant vaak liefdevol over het koningshuis schreef, moest het soms ook een signaal afgeven om zijn stekels te laten zien. Zo moeten we hun reactie op het kattenkwaad van Willem Alexander volgens Dröge ook zien.

Dröge begrijpt wel waar het kattenkwaad in de koninklijke familie vandaan komt. "De Oranjes hebben een gekke positie in onze maatschappij. Je merkt dat ze soms wat wereldvreemd zijn", zegt Dröge. "En welk 11-jarig jongetje heeft nou te maken met de pers?"

Willem de Stille

De streken van toen kunnen we tijdens het huidige staatsbezoek aan Ierland wel vergeten. De koning heeft inmiddels zijn lessen geleerd, zegt Dröge. "Willem de Stille, noem ik hem nu altijd. Ik vind het nu dodelijk saai. Geef mij maar een lekker sappig verhaaltje, zo nu en dan."

In de jaren 90 en 00 wilde Willem-Alexander nog wel eens een slippertje maken, door bijvoorbeeld te pleiten voor het afschaffen van de 5 mei-viering of het verdedigen van het Videla-regime. "Maar het spannendste wat ik hem als koning heb zien doen, was het gooien van een wc-pot op Koningsdag", aldus Dröge.

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.