Moeten we wel of niet de herten in de Oostvaardersplassen afschieten? Het debat daarover is fel aan de gang. Deze week dient de zaak in de rechtszaal, maar Harm Niesen van de Faunabescherming deed er al een bijzondere uitspraak over in het Journaal. "Als een populatie onder druk staat, verandert de hormoonhuishouding. Dan komen er juist meer nakomelingen."

Bioloog Jelle Reumer vraagt zich hardop af of dat klopt. "Het zou kunnen. Wat wel vaststaat, is dat wanneer populaties dalen in aantallen, er meer jongen geboren worden om die aantallen op peil te houden. Het omgekeerde is ook waar. Maar of het door de hormonen komt, dat zou ik niet weten. Dat zou uitgezocht moeten worden."

Stressniveau

Dat doen we bij Patrick van Veen. Volgens de gedragsbioloog wordt het aantal nakomelingen bepaald door één ding: stress. "Stress is eigenlijk alleen maar een prikkel dat het dier meer nageslacht moet gaan verwekken, vanwege gevaar. Dat gebeurt niet bij het paren, maar later in de baarmoeder van het vrouwtje. Daar wordt bepaald hoeveel nakomelingen er op de wereld worden gezet."

Maar dat geldt juist niet voor de grote grazers op de Oostvaardersplassen. "Als je kijkt: het jagen op dieren heeft effect op het aantal jongen. Maar bij grote grazers, zoals herten en reeën, heeft het geen invloed. Dat komt omdat ze een lange zwangerschap hebben, en die wordt niet beïnvloed door jacht."

Uitspraak rechter

Daarmee is het argument van Faunabescherming in de discussie rondom het afschieten van herten op de Oostvaardersplassen dus fictie. Welke gevolgen dat heeft voor de rechtszaak rondom de vraag of 1000 herten in Flevoland moeten worden afgeschoten, moet later deze week blijken. Dan doet de rechter uitspraak in de zaak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.