Veel nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne met de MH17 zijn niet te spreken over de afhandeling van de schadevergoeding. Tot op heden hebben de nabestaanden van ongeveer tweederde van de Nederlandse slachtoffers betaling van het voorschot van 37.000 euro gevraagd. 

Ongeveer de helft van die aanvragen is inmiddels voldaan. Het gaat ‘allemaal erg moeizaam’ en duurt te lang, zeggen de nabestaanden in een enquête van EenVandaag en Stichting Vliegramp MH17.

Malaysia Airlines gaat niet coulant om met de begrafeniskosten die worden ingediend, zegt letselschadeadvocaat John Beer. 'We hebben een zaak waar het gaat om de begrafenis van een MH17-slachtoffer in een graf waar al twee andere personen begraven lagen. Dat kost extra. En dan is er een discussie of die volledige kosten voor rekening van Malaysia Airlines komen.' 

Recht op vergoeding

Nederland is een van de weinige landen waar nabestaanden geen recht hebben op een schadevergoeding voor de immateriële schade. Andere landen hebben deze regeling wel. Hierdoor bestaat de kans dat nabestaanden van de MH17-ramp achtergesteld worden en minder geld ontvangen. 

De 196 Nederlandse slachtoffers vallen onder het Nederlands recht. Slachtoffers van andere landen vallen onder het recht van het betreffende land en daar is andere regelgeving van kracht. Grote kans dat er ongelijkheid ontstaat over het bedrag van de schadevergoeding. 

'Krachten bundelen'

Letselschadeavocaat John Beer wil daarom dat het voor de 196 Nederlandse slachtoffers via een ander recht gaat lopen. Zodat iedereen gelijke rechten heeft, het valt anders niet uit te leggen aan Nederlandse nabestaanden. Advocaat en hoogleraar Internationaal stafrecht Geert-Jan Knoops pleit er daarom voor dat alle nabestaanden en advocaten samen de krachten bundelen en collectief gaan procederen net zoals bij de Lockerbie-ramp. 

Malaysia Airlines wilde niet voor de camera van EenVandaag reageren maar heeft de nabestaanden wel een brief gestuurd. Daarin geven ze aan dat ze naar aanleiding van de enquête van EenVandaag en de Stichting Vliegramp MH17 contact hebben gezocht met Slachtofferhulp Nederland. Samen met hen onderzoekt luchtvaartmaatschappij de klachten en probeert ‘waar nodig en mogelijk’ praktische oplossingen te vinden. 

In EenVandaag een gesprek met letselschadeadvocaat John Beer, hoogleraar en advocaat Geert-Jan Knoops en Robbert van Heijningen, hij verloor zijn broer, schoonzus en neefje bij de fatale rampvlucht MH17.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.